X

Missers penalistes valoren la revisió de condemnes de la norma del ‘només sí és sí’: “L’Audiència no té clar el criteri. És un desastre de llei”

De moment, a les Balears hi ha hagut 94 revisions, 39 rebaixes de condemna i 3 excarceracions de condemnats per agressió sexual

03/02/2023

Missers penalistes valoren la revisió de condemnes de la norma del ‘només sí és sí’: “L’Audiència no té clar el criteri. És un desastre de llei”

Mentre el PSOE i PODEM continuen sense posar-se d’acord en la manera com reformar la Llei del ‘només sí és sí’, tribunals de tot Espanya revisen des d’octubre les condemnes de centenars de delinqüents sexuals, i en rebaixen algunes quan entenen que el nou Codi Penal és més favorable. El que tothom té clar és que les conseqüències de l’aplicació de la llei són inamovibles, reformin o no la llei actual.

A les Balears, les seccions penals de l’Audiència Provincial han estudiat, fins ara, 94 assumptes susceptibles de revisió. En 39 dels casos, sí que s’ha rebaixat la condemna, i en 3 d’aquests la rebaixa ha implicat l’excarceració del condemnat. A més, encara estan pendents de revisió 90 procediments més.

Un equip d’IB3 Notícies ha parlat amb dos missers penalistes de prestigi que defensen condemnats per agressions sexuals i que ara mateix estan pendents de revisió. S’hi pronuncien, després de les xifres que s’han donat a conèixer per l’Audiència Provincial.

Avisen que l’Audiència Provincial està desbordada per la quantitat de sentències que encara s’han de revisar. “L’Audiència no té clar el criteri a seguir, perquè la Llei del ‘només sí és sí’ és un desastre”, declara l’advocat penalista David Salvá. Per la seva part, l’advocat, també penalista, Bartolomé Salas assegura que la nova llei ha causat penes més greus per a fets més suaus o socialment menys reprotxables, i que per a fets més greus hi cap la possibilitat interpretativa de rebaixar la pena.

Salvá té dos casos en revisió, els dos mediàtics. Un dels quals pot passar d’una pena inicial elevada a dos anys de presó: “En manco d’un mes, mes i mig, el Tribunal Suprem resoldrà si el cas del nostre client, condemnat per abús, es converteix en pena de localització permanent, multa o treball en benefici de la comunitat, en lloc de pena de presó”. Entre els clients de Salas condemnats per aquesta tipologia delictiva, per exemple, n’hi ha que potser veuen rebaixada la seva pena de 8 a 1 o 2 anys de presó.

El canvi de llei ha beneficiat la seva feina, però entenen la indignació de la societat. “Com a pare de filla i fill, crec que aquest enorme error inadmissible, perquè consider que els condemnats per agressions sexuals o violacions són depredadors de per vida”, diu -contundent- Salvà. “Quan un client d’aquest tipus queda en llibertat, hi ha una mesures addicionals per llei, com la protecció de la víctima (mesura de seguretat molt important), independentment del que ocorri quant al reu”, afegeix Salas.

D’aquesta manera, tots dos advocats coincideixen en la importància de la protecció de la víctima, i asseguren que la rehabilitació en els depredadors sexuals és una quimera.

03/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris