X

Aquesta setmana torna el fred i les precipitacions

La setmana començarà amb una entrada de vent de component nord, que anirà girant de manera progressiva cap a gregal-llevant amb cops moderats de fins a 70 km/h, la qual cosa tornarà a deixar un marcat temporal marítim a la costa nord de les illes

04/02/2023

Aquesta setmana torna el fred i les precipitacions

Enguany, Sant Sebastià ens va dur l’hivern a les Balears, una estació que gairebé podríem afirmar que fins aleshores no havia comparegut. El mes de desembre fou molt càlid i el començament del mes de gener no es va fer enfora, amb temperatures que durant els primers 20 dies arribaren a situar-se dins el percentil 98, és a dir, dins els 98 dies més càlids registrats en aquella data. Només cal recordar que Nadal i Cap d’Any els passàrem amb temperatures per damunt dels 20ºC.

Font: Daniel Argüeso. Hoyextremo.com

Des del passat 20 de gener, la imatge meteorològica ha estat ben diferent, amb fred i nevades la setmana passada, i amb gelades nocturnes i cel assolellat aquesta primera setmana de febrer.

Aquest dissabte la temperatura tendrà tendència a pujar, podent tocar els 19-20ºC de manera local a l’interior de Mallorca, si més no, serà un petit parèntesi, ja que la setmana que ve retorna el fred.

L’anticicló que aquests dies ens ha garantit un ambient assolellat i temperatures més suaus durant el dia, sembla que tendrà tendència a desplaçar-se cap al mar del nord a partir de dilluns, i deixarà pas a l’entrada d’una massa d’aire fred d’origen polar continental cap al sud-oest d’Europa. A més, s’espera la formació d’una petita borrasca entre Còrsega i Sardenya que determinarà la descàrrega de precipitacions.

Ara com ara, encara varien alguns escenaris; no obstant això, els models comencen a posar-se d’acord en el fet que tornarem a tenir una setmana freda, acompanyada de precipitacions i neu a cotes altes de la serra de Tramuntana. La setmana començarà amb una entrada de vent de component nord, que anirà girant de manera progressiva cap a gregal-llevant amb cops moderats de fins a 70 km/h, la qual cosa tornarà a deixar un marcat temporal marítim a la costa nord de les illes. De la mateixa manera, sembla que se situarà damunt la nostra vertical una isoterma de -1 o -2ºC a 850 hPa, que ens deixarà una nova refrescada de les temperatures en superfície (avui, dissabte, tocam els 9ºC a 850 hPa). La configuració sinòptica, amb un anticicló cap al nord, aire fred i una borrasca al llevant de l’arxipèlag, també afavoreix l’arribada de vents de l’est carregats d’humitat; un combustible que podria descarregar en forma de precipitacions damunt les Balears. Per dilluns el cel s’anirà tapant de manera progressiva amb la possibilitat de ruixats, més generals a partir del capvespre. Aquests poden ser en forma de neu a cotes altes de la Serra, per damunt dels 1000-1200 m. Dimarts 7 La posició final del centre de baixes pressions determinarà el règim de precipitacions, si més no, avui en dia, sembla que tendrem una jornada de cel tapat amb precipitacions generalitzades. La cota de neu tornarà a quedar per damunt dels 1000 -1200 m. El vent de llevant bufarà amb cops superiors als 70 km/h.

Així, per tant, sembla que enguany el refranyer popular haurà tengut raó, ja que com s’anuncia el 2 de febrer si la Candelera riu, l’hivern es viu; mentre que, si la Candelera plora, l’hivern es fora; i enguany, feia un bon sol. Així que l’hivern sembla que encara té corda, i la setmana que ve si els pronòstics es compleixen, tornarà a fer fred i tendrem un temporal.

04/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris