X

El Suprem rebutja rebaixar una condemna de 12 anys de presó a un home per haver violat la seva neboda a Mallorca

Es rebutja l'aplicació retroactiva de la llei del 'només sí és sí' que la defensa considerava més beneficiosa, però el Suprem subratlla que amb la nova norma, en aquest cas concret, la pena mínima ha augmentat

17/02/2023

El Suprem rebutja rebaixar una condemna de 12 anys de presó a un home per haver violat la seva neboda a Mallorca

El Tribunal Suprem ha rebutjat rebaixar la condemna de 12 anys de presó imposada a un home per violar la seva neboda a Mallorca l’any 2014, com demanava la defensa apel·lant a la nova Llei 10/2022 de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la llei del ‘només sí és sí’.

L’home va ser condemnat per l’Audiència Provincial de Palma en 2019 per un delicte d’agressió sexual amb penetració vaginal a la seva neboda, de 14 anys en el moment dels fets. El Tribunal va apreciar un agreujant de prevalença per la relació familiar entre tots dos.

El Suprem rebutja l’aplicació retroactiva de la nova Llei que la defensa considerava més beneficiosa, per entendre que ara la pena mínima s’hauria rebaixat a set anys de presó.

El Suprem rebutja la seva pretensió i subratlla que la nova Llei no sols no és més favorable per a ell, sinó que en aquest cas concret -una agressió sexual a menor de 16 anys amb penetració vaginal, amb ús de violència i amb prevalença d’una relació de superioritat-, la pena mínima ha augmentat, ja que seria ara de 12 anys i mig. Per això, conclou que manca de sentit pretendre en aquest supòsit l’aplicació retroactiva de la llei més favorable.

El cas va ocórrer el novembre de 2014 en una finca dels pares de l’acusat a Mallorca i va ser un dels primers a transcendir quan van començar les revisions de condemnes per la llei del ‘només sí és sí’.

L’Audiència va declarar provat que l’home, de 45 anys en el moment dels fets, un dia de novembre de 2014, va recollir la seva neboda de 14 anys i se la va endur a cercar caragols a una finca a Pollença. Després, van ser a una altra finca, propietat dels avis, i dins de l’habitatge l’home va mostrar una pel·lícula pornogràfica a la menor. Seguidament, va començar a masturbar-se en la seva presència i quan la víctima va intentar fugir, li ho va impedir i la va violar.

A més de la pena de presó, l’Audiència va obligar l’home a indemnitzar la menor amb 15.000 euros pels danys morals.

Al marge del debat per la llei del ‘només sí és sí’, la defensa pretenia impugnar la sentència per altres motius, que també han estat desestimats pel Tribunal Suprem.

Entre altres consideracions, el Tribunal ha determinat que el testimoni de la menor reuneix tots els requisits de credibilitat per valorar-se com a prova de càrrec. Com va concloure l’Audiència, la seva declaració “va ser ferma, precisa i detallada”.

17/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris