X

Un cap de setmana de fred i pluja

Les precipitacions han deixat uns acumulats d'entre 15 i 30 mm a Mallorca i Menorca

25/02/2023

Un cap de setmana de fred i pluja

Campanet dissabte dematí. / ANTÒNIA PONS

Anit passada, finalment, hem tengut un episodi de precipitacions generals i abundants, sobretot a Mallorca i Menorca on els acumulats han quedat entre els 15 i 30 mm. En aquesta ocasió, les Pitiüses han quedat bastant al marge de les pluges més rellevants.

Durant el matí, s’han començat a obrir moltes clarianes des del sud-oest de l’arxipèlag, i avui capvespre acabarà per destapar-se el cel gairebé a tot arreu. De fet, aquest serà un dels motius pels quals esperam una davallada de les temperatures mínimes aquesta pròxima nit, fora descartar qualque gelada local a la serra de Tramuntana.

Diumenge, 26 de febrer

El dia començarà amb clarianes, però ràpidament un front associat a una borrasca situada a la zona del golf de Gènova anirà tapant el cel de les Balears. El capvespre es poden obrir algunes clarianes, no obstant a darrera hora del dia la convergència entre el vent de mestral i la tramuntana pot donar lloc a ruixats a Menorca i a la meitat nord de Mallorca, que localment poden ser en forma de calabruix petit. Les temperatures continuaran davallant, amb màximes d’11 a 14ºC. De la mateixa manera, la cota de neu també baixarà al llarg de la jornada, fins als 700 m al final del dia.

El vent vendrà del nord i esdevendrà fort a Menorca a darrera hora del dia. De fet, AEMET ha activat l’avís taronja a Menorca i el nord de Mallorca per ones per damunt dels 4 m, a partir de les 20.00 h.

Avanç de previsió

Tot i que encara hi ha certa incertesa en la previsió, el gruix de l’aire fred sembla que arribarà a partir de dilluns, amb una isoterma a 850 hPa que pot caure per davall de -5ºC. Juntament amb l’arribada del fred, els models també insisteixen en la formació d’una borrasca mediterrània entorn de les Balears. En aquest cas, la incertesa meteorològica creix molt ja que la posició d’aquest centre de baixa pressió, determinarà el règim de precipitacions. Ara com ara, sembla que podríem tenir un episodi de pluja abundant, que seria en forma de neu a cotes baixes o molt baixes. Si el gruix de l’aire fred i la precipitació coincideixen, tal com mostren alguns models, dilluns podem tenir un dia pluja abundant i de neu a cotes inferiors als 200 m. AEMET ha activat l’avís taronja a la Serra de Tramuntana per acumulacions de neu superiors als 15 cm.

Demà, farem una previsió més exhaustiva del que ens espera per aquest episodi.

En definitiva, l’acabatall del mes de febrer i el començament del mes de març vendran marcats per un temps de ple hivern, amb fred, pluja i neu

25/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris