X

El govern espanyol escenifica la seva fractura per la Llei del ‘només sí és sí’

Les ministres Irene Montero i Ione Belarra, d'Unides Podem, han seguit amb atenció el debat al Congrés dels Diputats

07/03/2023

El govern espanyol escenifica la seva fractura per la Llei del ‘només sí és sí’

El PSOE i Unides Podem han escenificat aquest dimarts la seva fractura al ple del Congrés davant la reforma de la llei del Només sí és sí, iniciativa socialista que ha rebut el suport del PP, que ha trencat el bloc de la investidura i que ha generat un agre debat a l’hemicicle. “Estam cansades dels seus discursos, senyories d’Unides Podem”, “deixin la hipèrbole i parlem de solucions, és madur i seriós”, ha manifestat des de la tribuna la portaveu socialista, Andrea Fernández.

A la bancada del Govern, només hi havia aquest dimarts dues ministres: la titular d’Igualtat, Irene Montero, i la líder del seu partit, Unides Podem, i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que han escoltat juntes com la majoria de l’hemicicle apostava per elevar les penes de la llei després de més de 700 rebaixes de condemnes a agressors sexuals.

Els defensors de la reforma socialista han subratllat la necessitat de donar resposta a l’alarma social i al dolor causat a les víctimes i han retret a Unides Podem les seves crítiques als jutges que rebaixen condemnes. Davant d’ells, els portaveus que han rebutjat la proposta han advertit que elevar les penes de les agressions sexuals quan hi hagi violència o intimidació suposa tornar “al Codi Penal de la Manada“.

“El PSOE assumeix la responsabilitat de modificar aquesta llei”; “No funciona adequadament i, per tant, cal modificar-la, cal ser conseqüents, cal ser responsables”, ha manifestat Andrea Fernández després de demanar perdó a les víctimes i reivindicar el “full de serveis” de les socialistes a favor del feminisme.

Feixistes

Des d’Unides Podem, Lucía Muñoz ha cridat a totes les feministes a “inundar” aquest 8 de març els carrers per “dir-los alt i clar als feixistes” que no permetran que se’ls prenguin els seus drets i “cridar alt i clar que només sí és sí”. “Aquest va ser el crit de milers de dones als carrers que avui vostès traeixen”, ha advertit al PSOE, que “estan girant l’esquena a totes les dones d’aquest país”.

Tot i el seu suport a la presa en consideració de la iniciativa socialista, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha carregat amb duresa contra l’Executiu, ha assegurat que la reforma és “una derogació pel mateix Govern” d’una llei impulsada per ell mateix: “Som davant d’una esmena a la totalitat de Pedro Sánchez a la seva pròpia coalició” Per Gamarra, l’única raó per la qual el PSOE ha presentat aquesta reforma és per l’alarma electoral i ha traslladat la “responsabilitat” dels efectes de la llei a “aquells que amb el seu vot li van donar suport i van fer que arribàs al BOE”.

Desprotegides

Vox ha optat per l’abstenció. La seva portaveu, Carla Toscano, ha apostat per “derogar sencera” la llei del Només sí és sí i ha assegurat que el Govern “ha perdut tota l’autoritat per parlar de les dones” perquè les han deixat “més desprotegides que mai”. Toscano també s’ha dirigit als diputats del PP, a qui ha criticat per “comprar tota la brutícia ideològica de l’esquerra”.

S’han afegit al sí a la reforma Ciutadans, PNB, PDeCat i formacions del grup mixt com a Coalició Canària i PRC. Al costat d’Unides Podem s’han mantingut al no ERC, EH Bildu i la CUP, mentre que JxCAT, Más País i Compromís han optat per l’abstenció.

Violència

D’ERC, Pilar Valluguera ha lamentat que “les dones no es mereixen” la divisió escenificada pel Govern un dia abans del 8M i ha avisat que la reforma “no pararà cap revisió de condemnes”, encara que tiri endavant. Bel Pozueta, de Bildu, ha alertat a més que “posar fi a la violència masclista no és tan fàcil com imposar penes més altes”.

El PNB s’ha mostrat convençut que cal donar resposta a la “commoció” i a la “perplexitat” de les víctimes, i el seu portaveu, Mikel Legarda, ha apostat per cercar “la millor solució tècnica a un problema real que no entén de relats”, més enllà de “sectarismes estèrils” i debats sobre “quin és el feminisme veritable”.

En la mateixa línia, Sara Giménez (Cs) ha defensat tant la norma com la necessitat de reformar-la, per tràmit d’urgència, mentre que Ana Oramas, de Coalició Canària, ha demanat “perdó” per la llei i ha exigit també que la seva reforma s’aprovi “com més aviat millor”.

07/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris