X

Aprovada la nova estratègia de Salut Laboral per al període 2023-2027

El document consta de 122 mesures, consensuades amb els agents econòmics i socials, per millorar les condicions laborals i reduir la sinistralitat entre els treballadors de les Illes

14/03/2023

Aprovada la nova estratègia de Salut Laboral per al període 2023-2027

El Govern ha aprovat la nova estratègia en matèria de salut laboral per als pròxims 5 anys. 122 accions consensuades amb els agents econòmics i socials per tal de continuar reduint la sinistralitat laboral a les Balears i millorar les condicions de feina. En aquesta ocasió, posant especial èmfasi en la perspectiva de gènere i la salut mental.

D’ençà del 2019, any de creació de l’Ibassal, l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral, la sinistralitat laboral a les Illes s’ha reduït fins a un 7%. Però la xifra creix fins a un 20% si es tenen en compte els darrers cinc anys, entre 2017 i 2022. Una tendència a la baixa, baldament l’any passat s’assoliren màxims històrics d’ocupació, segons ha recordat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela.

La nova estratègia de Salut Laboral aprovada pel Govern amb els agents econòmics i socials (UGT, CCOO, PIMEM i CAEB) no només cerca reduir la sinistralitat laboral, sinó també millorar les condicions de feina dels treballadors. En aquest sentit, el director de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral, Rubén Castro, ha destacat que en els pròxims cinc anys es donarà una passa més i es treballarà “un concepte més integral de salut laboral”. Es donarà especial atenció a la perspectiva de gènere i a la salut mental a l’entorn laboral. Amb l’anterior estratègia es varen atendre prop de 500 persones amb qualque tipus de risc psicosocial. 7 de cada 10 eren dones.

Els avenços en matèria ergonòmica i en salut mental són els dos eixos que més s’han de reforçar en els pròxims anys, segons ha assegurat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. “Ha faltat un major desenvolupament en l’àmbit empresarial”, ha afegit Negueruela.

L’estratègia de Salut Laboral per als pròxims cinc anys, fins al 2027, té un pressupost de 25,5 milions d’euros. Any rere any, la partida s’incrementa. Els sindicats, però, recorden que encara queda molta feina a fer. No només en l’àmbit pressupostari, també pel que fa a dotar l’Ibassal de recursos humans suficients per poder dur un control més exhaustiu del compliment de la normativa per part de les empreses, segons ha destacat la secretària d’Acció Sindical i Polítiques Socials del sindicat CCOO.

El Govern, patronals i sindicats coincideixen en assegurat que les eines per abaixar els alts índexs de sinistralitat i millorar la salut en l’entorn laboral. “No ens hem de limitar a la mera prevenció de riscos laborals”, ha dit la responsable de Desenvolupament i Projectes de la Caeb, Maria Isern. Aposten per fer feina per tal que totes aquestes mesures arribin a totes les empreses, sobretot les més petites. Així com reforçar la formació i la prevenció en matèria de riscos laborals i sensibilitzar de la importància de la salut laboral entre els treballadors.

14/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris