X

La campanya de captura de serps, a punt de començar a les Pitiüses

El Cofib ha instal·lat un prototip de parany nou a l'illot de sa Conillera per millorar-ne les trampes

15/03/2023

La campanya de captura de serps, a punt de començar a les Pitiüses

Els tècnics del Cofib surten del port de Sant Antoni per a dur trampes de serps a l’illot de sa Conillera. Tenen sempre el telèfon a la mà per atendre les telefonades de gent que, per exemple, ha vist una serpent a prop de casa seva. Tot i que la seva feina en moltes ocasions implica la seva intervenció, de cada vegada fan més tasca d’informació i divulgació. Tot, perquè la població hi està més interessada i implicada.

L’objectiu en aquesta ocasió és instal·lar trampes destinades a caçar serps a sa Conillera. La intenció no és caçar ofidis sinó avaluar canvis que s’han introduït als paranys per evitar que, a més de serps, hi entrin sargantanes.

A alguns illots s’ha detectat l’entrada de serps, però és difícil avaluar com han arribat i s’estudia quin ha estat l’impacte. L’entrada de les espècies invasores en aquests indrets, que poden accedir-hi en vaixells, podria suposar la desaparició d’espècies úniques. De fet, està prohibit desembarcar als illots.

A Eivissa, l’equip del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears està format per onze tècnics . Les seves funcions són diverses i estan relacionades a protegir les espècies autòctones i endèmiques de les espècies invasores. En els darrers anys, una part important de la feina i esforços es destinen a contenir la proliferació de la serp de ferradura a les Pitiüses perquè s’alimenta de la sargantana autòctona. També fan cures a tortugues i falcons ferits, entre altres moltes tasques, i de cada vegada més resolen les inquietuds de la població sobre particularitats de les espècies animals que habiten a les nostres illes.
Mirar que les espècies autòctones i endèmiques que arribaren abans que l’home a les Illes hi tinguin un futur és el seu objectiu. Una tasca, però, que de cada vegada resulta més complicada.

15/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris