X

Suficiència, equitat i sostenibilitat: els tres pilars de la reforma de les pensions

Govern central, UGT i Comissions Obreres han firmen l'acord de reforma de les pensions. S'espera que l'Executiu aprovi el projecte com a reial decret en el pròxim Consell de Ministres

15/03/2023

Suficiència, equitat i sostenibilitat: els tres pilars de la reforma de les pensions

Suficiència, equitat i sostenibilitat són els tres principis bàsics de la reforma de les pensions que impulsa el Govern de Pedro Sánchez. Així ho ha assegurat aquest dimecres el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, que ha detallat els elements substancials del projecte, l’objectiu del qual és, per damunt de tot, “augmentar els ingressos del sistema”.

Així, quant a les pensions mínimes contributives, l’objectiu és que amb vista al 2027, arribi al 60 % de la renda mínima mitjana per a cada llar on habitin dos adults. També hi ha canvis per pal·liar la bretxa de gènere, amb un augment del 10 % de les pensions per a les dones i la incorporació d’una quota de solidaritat per als salaris més elevats, que pujaran fins al 6 % l’any 2044.

Període de còmput

El text també planteja un canvi en el període de còmput de la pensió, que a partir de la reforma es calcularà o amb els últims 25 anys cotitzats o amb 29 anys, dels quals es podran excloure els dos pitjors.

Els secretaris generals de Comissions Obreres i d’UGT han ratificat l’acord en un acte a la seu del ministeri. Tots dos han recriminat a la patronal de la CEOE haver rebutjat la reforma.

S’espera que el Govern central aprovi el projecte com a reial decret en el pròxim Consell de Ministres.

15/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris