X

Macron aprova la reforma de les pensions sense els vots de l’Assemblea Nacional

La decisió ha provocat el rebuig de gran part de l’esquerra i de la ultradreta, que ja han anunciat mocions de censura, així com peticions de dimissió

16/03/2023

Macron aprova la reforma de les pensions sense els vots de l’Assemblea Nacional

El Govern de França ha anunciat l’aprovació de la polèmica reforma de les pensions perquè la considera “necessària”.

Una reforma que allarga l’edat de jubilació dels 62 als 64 anys, ja que d’aquesta manera garantiria l’equilibri financer fins al 2030, davant el potencial dèficit en els pròxims anys per l’envelliment de la població, entre altres mesures més. Però compta amb el rebuig del 70% de la població.

Finalment, l’executiu d’Emmanuel Macron s’ha acollit a un article de la Constitució, que permet tirar endavant la llei sense el suport parlamentari de l’Assemblea Nacional, el qual no estava garantit. La decisió ha provocat el rebuig de gran part de l’esquerra i de la ultradreta, que no s’han torbat a anunciar que hi presentaran mocions de censura, així com peticions de dimissió.

Després de l’anunci de la decisió d’eludir el vot dels diputats, una manifestació espontània s’ha format a prop de la Universitat de la Sorbona i ha confluït a la plaça de la Concòrdia, a l’altre costat del Sena, amb una altra marxa convocada pels principals sindicats que ha partit de la mateixa Assemblea Nacional.

El Senat havia aprovat avui matí la reforma per un marge confortable (193 vots a favor i 114 en contra), però els dubtes en un nombre apreciable de diputats del bloc macronista i del partit conservador Els Republicans (LR) no feien possible aconseguir el nombre necessari de vots a favor en l’Assemblea.

Aquests dubtes s’han mantingut a pesar que l’Executiu havia acceptat alguns canvis en el seu projecte legislatiu a petició de LR, amb els quals la primera ministra, Élisabeth Borne, i els seus ministres esperaven obtenir un suport suficient en l’Assemblea, cosa que finalment no s’ha confirmat.

La caòtica jornada ha estat emmarcada per noves aturades parcials en diversos sectors (ferrocarril, energia i controladors aeris), mentre que la recollida de fems de mitja ciutat de París ja es troba en el desè dia de vaga.

16/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris