X

Dos pams davall terra

L'obra a la plaça d'Espanya de Palma deixa al descobert les restes de la murada renaixentista i obre el debat de com visibilitzar aquest patrimoni

17/03/2023

Dos pams davall terra

L’Associació per a la Revitalització del Centre Antic serva una maqueta de l’antiga Porta Pintada de Palma: amb els bastions de Zanoguera i de Santa Margalida, el pont, el fossat i la murada. Tot enderrocat en començar el segle XX. De fet, molts dels enderrocs s’empraren per omplir el fossar.

Avui, de la porta pintada, un accés privilegiat de les mercaderies a Palma, només en queda el nom. Una placa devora la plaça d’Espanya de ciutat la recorda. Però l’obra per reparar el paviment i el clavegueram de la zona ha destapat les restes de la murada renaixentista.

No és una sorpresa. L’obra es fa amb un arqueòleg per això. Ara, l’empresa arreplega informació de la murada i ja ha fet mitja dotzena de prospeccions i tota la informació es trasllada a l’ajuntament i a Patrimoni del Consell de Mallorca. La directora de l’àrea, Kika Coll, diu que “com a mínim hi ha d’haver un projecte de documentació. Després, com es va fer amb el clot de l’Avinguda de fa unes setmanes, posar-li mesures preventives, una capa de geotèxtil perquè després estigui més ben conservada si finalment es decideix tapar-la”. A més, Patrimoni també s’interessa per les modificacions que haurà d’introduir l’empresa, que ha de renovar les canonades d’aigües grises de la plaça d’Espanya.

L’Ajuntament estudia com fer visible la murada, que no vol dir deixar-la visible, que és el que reclama ARCA. De l’Associaicó per a la Revitalització del Centre Antic troben que això és possible en un entorn com la plaça d’Espanya, sense circulació de cotxes i que ajudaria a donar valor diferenciat a la ciutat i recuperar part de la història. Segons Miquel Àngel Riera, vol “que sigui una zon trepijable però que es vegi la murada”.

És el que es va fer a l’aparcament soterrat de Via Roma. També a un habitatge privat pròxim a la plaça d’Espanya.

Mentre es decideix si queda tapada o destapada, els vianants aprofiten el moment per assaciar la curiositat i guaitar els forats per on es veu la murada.

 

17/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris