Vanesa Marquès, guanyadora de la grossa de Nadal l’any passat: “Soc una rica amb mentalitat de pobre”
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
El darrer informe de Greenpeace insisteix a adaptar la costa al canvi climàtic per mitigar-ne els efectes
El litoral de les Illes retrocedeix 20 centímetres cada any i, si es manté la tendència d’escalfament global, a finals de segle poden desapareixeran el 20% de les platges de les Balears. El darrer informe de Greenpeace insisteix a adaptar la costa al canvi climàtic per mitigar-ne els efectes.
El darrer informe de Greenpeace alerta de l’impacte del canvi climàtic en el retrocés de la costa. La pujada del nivell de la mar, l’augment de la temperatura marina, un clima cada vegada més extrem o el turisme massiu, alerta l’ONG, disparen els riscos de perdre platges.
“Es preveu que a finals de segle desapareguin el 20% de les platges de les Balears: 25 a Mallorca, 23 a Menorca, 7 a Eivissa i 6 a Formentera. A més, el 60% de les platges desapareixerien de manera puntual pels temporals que tindrem cada vegada més intensos a finals d’estiu”, explica Elvira Jiménez, responsable de Costes de Greenpeace Espanya.
Però els efectes del canvi climàtic van més enllà de la pèrdua de platges. El clima cada vegada més extrem, amb onades de calor, sequeres, pluges torrencials o inundacions, també és una realitat. Només a Palma, alerta Greenpeace, hi ha 15.000 habitatges a zones inundables. “Tradicionalment, s’ha ocupat sòl inundable que pot ser ocupat per temporals o zones humides. I tot allò que s’hi ha construït a sobre està en risc”, alerta Jiménez, qui insisteix en la necessitat que les planificacions urbanístiques tinguin en compte les dades científiques per tal d’adaptar el litoral als efectes del canvi climàtic.
Perquè les solucions, destaca l’ONG, exigeixen reduir les emissions, limitar el turisme massiu, incloure les previsions sobre canvi climàtic a la planificació urbanística i adaptar la costa perquè actuï de barrera protectora. Una de les solucions és renaturalitzar la costa al màxim possible. “Tornar les zones humides, la costa i les platges al seu estat natural ens protegeix: retenen i fan neta l’aigua i, a més, porten sediments”, explica Jimenez, qui assegura que encara som a temps de frenar alguns dels impactes del canvi climàtic. “Si disminuíssim un 40% les emissions, com estipula l’Acord de París, limitaríem la pujada del nivell de la mar”, conclou.
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Ho fa per versionar 'Have you ever seen the rain' del grup Credence Clearwater Revival
Tot i la versatilitat de la seva formació, només poden fer feina al departament de codificació clínica
A les Illes Balears s'ha venut part d'un tercer, un quart i dos cinquens premis