X

Les centrals fotovoltaiques en funcionament i projectades a Mallorca sumen 1.314 hectàrees de sòl rústic

La plataforma 'Renovables SÍ, però així NO!' denuncia el canvi d'ús del terreny agrari i reclama al Consell una millor planificació de la transició energètica

05/03/2024

Les centrals fotovoltaiques en funcionament i projectades a Mallorca sumen 1.314 hectàrees de sòl rústic

El geògraf Mateu Vic ha estudiat els projectes fotovoltaics sobre sòl rústic a Mallorca dels darrers anys, amb una anàlisi minuciosa d’imatge aèria i de la documentació administrativa. Mostra que no n’hi ha cap l’any 2006. En canvi, ara són 74 centrals i 407 hectàrees i, en aquests moments, es tramiten, 66 parcs més sobre 907 hectàrees. Entre les plantes en funcionament i les projectades, sumen 140 centrals fotovoltaiques i 1.314 hectàrees.

Gràfic: La barra vermella representa la superfície que ara està en tramitació respecte de la barra blava, ara en funcionament.

“Pensam que és absolutament desmesurat”, explica la portaveu de la plataforma ‘Renovables SÍ, però així NO!’, Margalida Rosselló. De l’entitat, denuncien que tot això es fa sobre sòl rústic valuós i sense una planificació adequada, i reclamen al Consell que en faci una zonificació.

Actualment, expliquen, els projectes en tramitació són de grans dimensions, amb 13,5 hectàrees de mitjana, més del doble de fa uns anys. Segons l’entitat, els de més impacte són Pontiró I i Pontiró II, que sumen 91 hectàrees.

A més, detecten zones amb un alt nivell de concentració de centrals fotovoltaiques, sobretot l’àrea de Palma, Bunyola, Marratxí i Santa Maria, i també el nord del terme de Llucmajor.

Des de la Plataforma troben que, en lloc de construir plantes sobre rústic, primer s’haurien d’aprofitar altres superfícies, com ara polígons.

05/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris