X

Abaqua recull prop de 50 tones de plàstic als litorals de les Balears

Unes dades que han permès a l'organització recopilar informació sobre les zones amb més problemàtica i saber d'on venen els plàstics

19/03/2023

Abaqua recull prop de 50 tones de plàstic als litorals de les Balears

46

Recordem que, d’acord amb la Llei de residus i sols contaminats de Balears, des del primer de gener de 2021 està prohibida la distribució per part dels establiments comercials, de bosses de plàstic d’un únic ús i només poden distribuir-ne de plàstic compostable molt lleuger quan sigui per productes alimentaris per evitar malbaratament o per raons d’higiene o seguretat.

També està prohibida la venda i distribució de plats, coberts i tasses de plàstic d’un sol ús, així com la venda i distribució d’encenedors que no garanteixin almanco 3.000 enceses. Aquesta mateixa Llei també estableix que tan sols es poden vendre i distribuir canyetes, bastons d’orelles i de llepolies fets amb materials compostables, al igual que les càpsules de cafè que també han de ser de materials compostables o ser fàcilment reciclabes o reutilitzables.

Precisament, la normativa pretén eliminar l’ús abusiu que es fa d’aquest material i que, moltes vegades, acaba a la mar i al nostre litoral. Des de fa 12 anys, ABAQUA s’encarrega de la neteja del litoral durant la temporada d’estiu. Calculen que cada temporada recullen al voltant de 50 tones de brossa, principalment, plàstics. Unes dades que han permès a l’organització recopilar informació sobre les zones amb més problemàtica i saber d’on venen els plàstics.

S’estima que el 2019 flotaven als oceans de la Terra entre 82 i 358 bilions de partícules de plàstic. Unes dades que s’extreuen d’un estudi de The 5 Gyres Institute, als Estats Units, i que demostren un augment sense precedents d’aquests materials. A les Illes no n’estam exempts. Només durant la temporada d’estiu Abaqua recull prop de 50 tones de plàstic als litorals de l’arxipèlag. La majoria es concentren a les badies, principalment si són urbanes com la de Palma o la d’Eivissa.

El gran problema, els plàstics es desfan i converteixen en microplàstics, pràcticament impossibles d’eliminar.

La solució diu, més ambició política, empresarial i també ciutadana. Això sí, reconeix que les normatives europees actuals van en bona direcció.


135 actes aixecades per infraccions a la llei de residus, encara sense resoldre

19/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT