X

Acord històric a la COP28 per iniciar la transició per a “deixar enrere” els combustibles fòssils

El text tancat pels 200 països adopta per primera vegada tota una sèrie de mesures contra el petroli, el carbó i el gas amb la finalitat d'aconseguir "l'objectiu de zero emissions netes en 2050"

13/12/2023

Acord històric a la COP28 per iniciar la transició per a “deixar enrere” els combustibles fòssils

Aplaudiments a la COP28 d'aquest dimecres quan la Presidència ha llegit l'acord arribat.

41

La Cimera del Clima de Dubai, la COP28, acorda iniciar una transició per a “deixar enrere” els combustibles fòssils després de dues setmanes d’intenses negociacions en les quals prop de 200 països han debatut la manera d’aturar col·lectivament la crisi climàtica. El comissari europeu d’Acció Climàtica, Wopke Hoekstra, qualifica d'”històrica” la decisió presa. “El món acaba d’adoptar una decisió històrica en la COP28 per posar en marxa una transició irreversible i accelerada que ens allunyi dels combustibles fòssils”, ha afirmat el cap negociador de la UE després que la presidència de la COP28 va anunciar que s’havia acordat el document del Balanç Global. “Amb això, hem aconseguit el que ens havíem proposat: mantenir els 1,5 graus al nostre abast i marcar el principi de la fi dels combustibles fòssils“, assegura el comissari europeu.

L’acord s’aconsegueix després de dues setmanes d’intenses negociacions en les quals prop de 200 països han debatut la manera d’atallar col·lectivament la crisi climàtica, i amb el qual aspiren a reforçar la seva acció climàtica per contenir l’augment de temperatura i que no superi el grau i mig respecte als nivells preindustrials.

Aquest acord, aprovat per consens en el ple, crida els estats a iniciar una transició per a allunyar-se dels combustibles fòssils, “de manera ordenada i equitativa, accelerant l’acció en aquesta dècada crítica, amb la finalitat d’aconseguir l’objectiu de zero emissions netes en 2050, d’acord amb la ciència”.

El text subratlla que limitar l’escalfament global a 1,5 °C requereix reduccions “profundes, ràpides i sostingudes” de les emissions, amb una rebaixa del 43% per a 2030 i del 60% per a 2035 respecte a 2019 i ser zero net emissions a 2050.

Per això, insta les parts que contribueixin als esforços globals següents, tenint en compte l’Acord de París i les seves diferents circumstàncies, vies i enfocaments nacionals a :

– Triplicar la capacitat d’energia renovable en l’àmbit mundial i duplicar la taxa anual mitjana global de millora en l’eficiència energètica per a 2030.

– Accelerar els esforços per reduir progressivament l’ús d’energia basada en carbó sense sistemes de mitigació.

– Accelerar els esforços en l’àmbit mundial cap a sistemes energètics amb zero emissions netes, usant combustibles zero o baixes emissions de CO₂ “molt abans o al voltant de mitjan segle”.

– “Transicionar per a allunyar-se” dels combustibles fòssils en els sistemes energètics de manera justa, ordenada i equitativa, accelerant l’acció en “aquesta dècada crítica” a fi d’aconseguir ser neutres en carboni per a 2050, d’acord amb la ciència.

– Accelerar les tecnologies de baixes o zero emissions, entre les quals, renovables, nuclear i les de captura i emmagatzematge de carboni (CCS, en anglès), en particular en els sectors difícils de descarbonitzar, així com la producció d’hidrogen baix en emissions.

– Accelerar i reduir substancialment les emissions de gasos d’hivernacle diferents del CO₂, en particular les de metà per a 2030.

– Accelerar la reducció de les emissions del transport per carretera amb mitjans com el desplegament d’infraestructures i vehicles de baixes o zero emissions.

– Eliminar gradualment i com més aviat millor els subsidis “ineficients” als combustibles fòssils que no aborden la pobresa energètica ni les transicions justes.

El text reconeix el paper dels combustibles de transició (el gas és considerat per a molts el combustible de la transició) poden contribuir a facilitar la transició energètica, garantint al mateix temps la seguretat energètica.

L’acord aconseguit avui matí a la Cimera del Canvi Climàtic de les Nacions Unides (COP28) perquè el món iniciï una transició per deixar enrere els combustibles fòssils és “significatiu” per a les organitzacions ecologistes, que certifiquen que el planeta Terra “segueix tocat, però no enfonsat”.

Pau de Vílchez: “El text diu clarament que s’ha de deixar enrere els combustibles fòssils, i és una victòria”

Pau de Vílchez, subdirector LINCC-UIB, ha participat a la COP28 celebrada a Dubai. El professor de la UIB ha expressat la seva satisfacció perquè l’acord diu clarament que s’han de “deixar enrere” el petroli, el carbó i el gas i “Envia un missatge als mercats i països de què no hi ha futur pel que fa a la inversió en combustibles fòssils. Això és una victòria.”

De Vílchez també ha volgut recordar que s’han de fer inversions massives en energies renovables, i aplicar polítiques fiscals justes, “qui més contamina, més paga.” També ha expressat que la solució a la crisi climàtica passa per la posada en marxa de mesures que mitiguin les emissions, i així aconseguir no superar el grau i mig d’escalfament del planeta.

Pau manifesta que qualsevol acció local és de gran importància per a posar fil a l’agulla en aquesta crítica situació ambiental. Podreu veure l’entrevista sencera i que analitzarà en detall l’acord, aquest dijous al programa “Meteo” a les 13.40 hores, a IB3 Televisió. 

13/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT