X

La darrera entrevista de Carlos Zayas a IB3 i com va ser la reforestació privada més gran de les Balears

IB3 presenta dia 17 de desembre al Principal de Palma una sèrie documental sobre personatges de la serra de Tramuntana, on Zayas concedeix la seva darrera entrevista

01/12/2021

La darrera entrevista de Carlos Zayas a IB3 i com va ser la reforestació privada més gran de les Balears

Redacció

Plantar alzines allà on hi ha pins. Sobre aquesta qüestió forestal parla Carlos Zayas en la nova sèrie documental que IB3 estrenarà pròximament. És la darrera entrevista que va concedir Zayas a un mitjà després que el dilluns passat va finar als 88 anys d’edat. Expolític, periodista i activista ecologista, Zayas va ser un dels fundadors de la revista Cambio 16 i del diari El Mundo. Durant la dictadura franquista fou empresonat dos anys i a les primeres eleccions democràtiques va formar part de les llistes del PSOE al Congrés dels Diputats. 

Zayas, que vivia a Biniaraix, era un activista dedicat a la defensa de la democràcia, els drets humans i la lluita ecologista. Fa dues dècades va fundar ‘Amics de la Terra Mallorca’, una associació ecologista vinculada a Amics de la Terra Internacional, una de les federacions conservacionistes més importants del món. En un comunicat, Amics de la Terra el recorda com “un ecologista incansable”. Al llarg de tota la seva vida “va demostrar l’amor que sentia per la naturalesa, la muntanya, els arbres i sobretot la serra de Tramuntana. Un sentiment que va sorgir durant el període de la seva infància en el qual va viure a Mallorca”.

La lluita ecologista el va portar a impulsar la reforestació privada més gran de les Balears a la finca familiar de Son Torrella. Una tasca que s’ha allargat durant els últims 20 anys i que ha donat per fruit unes 70 hectàrees reforestades i més de 60.000 arbres sembrats.

Entre altres fites del seu activisme ambiental, va denunciar construccions il·legals, lluità contra les noves carreteres i els polígons industrials, i sempre es va mostrar crític com a periodista, amb columnes d’opinió en mitjans locals i internacionals, convençut que la lluita ecologista era imprescindible.

Mariano Reaño, el president d’Amics de la Terra Mallorca, va dir en el seu homenatge que “Carlos és un immillorable exemple de com l’activisme pot canviar el món, començant pel tros de terra que es té més pròxim i posant en marxa iniciatives del local al global”.

Va morir dilluns al vespre als 88 anys, després d’haver publicat, el passat juliol, les seves memòries. Actualment IB3 està preparant una sèrie sobre personatges de la serra de Tramuntana. En aquesta sèrie, que es presentarà el dia 17 de desembre al Teatre Principal de Palma, es va fer una entrevista a Carlos Zayas, la darrera que va concedir l’expolític, periodista i activista.

01/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris