economia

Afedeco: “El 40% del petit comerç podria no tornar a obrir”

Continua el degoteig d'ERTOs que afecten milers de treballadors: els darrers són el Grup Barceló i el Corte Inglés

Afedeco%3A+%22El+40%25+del+petit+comer%C3%A7+podria+no+tornar+a+obrir%22

Les patronals del petit comerç de Mallorca Afedeco i Pimeco s’han reunit, per videoconferència, amb el vicepresident del Govern Juan Pedro Yllanes. Demanen ajudes económiques per poder aguantar l’envestida d’aquesta crisi que és ben visible al centre de Palma, amb centenars de botigues tancades per les mesures que fan front a l’epidèmia del coronavirus. Les patronals reclamen una moratòria dels impostos i del pagament de lloguers de locals mentre duri el tancament obligatori, així com línies de crèdit específiques per al sector comercial.

Aquesta situació arriba quan grans empreses comercials i turístiques de les Balears estan presentant expedients de regulació temporals d’ocupació (ERTO) que afecten milers de treballadors. La darrera a fer-ho ha estat el Grup Barceló. L’ERTO presentat pel grup és per força major i afecta el 100 per cent de la plantilla: a les Balears són 1.150 treballadors. A les oficines centrals alguns empleats continuaran fent feina amb reduccions de jornada. Als hotels, ja tancats, només mantindran un mínim de personal amb jornada reduïda per preparar la reobertura, quan sigui possible. Tota la resta anirà a l’atur.

Melià Hotels anunciava aquest dimecres un altre ERTO per força major que afecta 8.400 treballadors a tot Espanya. També RIU Hotels ha presentat expedient regulació per a la totalitat de la plantilla al nostre país, i Iberostar es prepara per fer-ho a escala global, ja que també està afectada, com totes les grans hoteleres, pel tancament d’establiments arreu del món.

Comissions Obreres dona per fet que seran milers els ERTOs que es presentaran a les Illes Balears i que afectaran un percentatge molt alt dels assalariats. Qualifiquen la situació de dramàtica per a l’economia i cada dia reben milers de consultes de treballadors afectats.

El Corte Inglés, amb un miler de treballadors a les Balears, també envia a casa un 25 per cent de la plantilla. Una mesura que tindrà una durada inicial de 14 dies des de la publicació del Reial Decret d’estat d’alarma, però que es podria ampliar.

Aquest ERTO està mitigat per la continuitat del negoci de supermercats, on estan fent feina treballadors de les àrees que han hagut de tancar. De fet, la càrrega de feina a alimentació s’ha triplicat i també el lliurament de comandes a domicili: més de 300 al dia a cada centre.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El camp es mobilitza per col·locar l’excedent generat per la crisi sanitària

Els joves pagesos cooperativistes de Mallorca has començat a vendre paneres temàtiques amb producte local

Els hotelers reclamen ajudes fiscals per poder fer front a la crisi econòmica que s’acosta

El mercat nacional serà clau, diuen, si poden tornar a obrir al maig o al juny

El Covid-19 passa factura a l’economia

Segons dades del Govern, enviarà a l'atur 200.000 treballadors de les illes

UGT creu que els treballadors afectats per la crisi superaran els 200.000

La CAEB dona suport a les mesures econòmiques del Govern però reclama una moratòria d'impostos àmplia