X

Agricultura experimenta amb virus fags per combatre la xilel·la

El tractament és innovador en l'àmbit mundial i cerca la curació de la planta

25/10/2023

Agricultura experimenta amb virus fags per combatre la xilel·la

23

Set anys després del primer positiu per xilel·la a les Balears, arran d’una inspecció rutinària, l’estratègia per combatre el bacteri pren un gir nou. Durant anys, Agricultura ha assajat amb distintes varietats d’ametller, vinya i olivera, principalment, per trobar-ne varietats resistents i descartar el cultiu de les més vulnerables.

El cap de servei d’Agricultura, Andreu Juan, explica: “Hem trobat molt poques varietats resistents o tolerants al bacteri. Hem vist que és una recerca a llarg termini”. Els investigadors també han avançat en la identificació dels insectes vectors que transmeten la malaltia: “El control del mal es pot intentar amb insecticides contra els vectors transmissors“.

Ara, però, Agricultura enceta una nova línia de recerca, el control directe del bacteri a la planta. Per aconseguir-ho, s’han aliat amb una empresa spin-off de la Universitat de València, Evolving Therapeutics. D’allà, envien fags, virus que fan emmalaltir els bacteris. Els tècnics han seleccionat 30 exemplars de vinya infectada a Mallorca i han inoculat els fags als ceps. De manera periòdica, fan un control de l’estat de la infecció. “La idea és que el virus bacteriòfag elimini els bacteris de xilel·la de la planta i que aquesta quedi sana”, aclareix Andreu Juan.

Aquest projecte està integrat en una gran recerca europea, en què participen les Balears. Set milions d’euros en quatre anys per atacar el mal des de molts de cantons. A Mallorca, la xilel·la ha matat milers d’ametlers. També, danya la vinya, i a Eivissa, l’olivera. Només Formentera n’està lliure. Si troben els virus fags perfectes per a cada varietat de xilel·la, el tractament podria ser accessible en poc més d’un lustre.

25/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT