X

Així ho hem de fer per evitar accidents amb calderes, xemeneies i estufes

Els Bombers de Mallorca alerten que les males combustions generen monòxid de carboni, un gas letal

20/12/2023

Així ho hem de fer per evitar accidents amb calderes, xemeneies i estufes

34

És molt comú voler aprofitar la calentor d’una xemeneia o estufa de gas per eixugar la bugada. Però hauríem de fer-ho amb precaució: “No posem la roba a prop ni tampoc un moble perquè es pot calar foc“, explica Xisco Grimalt, tècnic dels Bombers de Mallorca. Igualment, si tenim una estufa de llenya o una foganya, evitem cremar-hi fusta verda, perquè fa sutge, i això fa fum, i, ocasionalment, podria calar-se foc.

Els Bombers de Mallorca han explicat aquest dimecres una sèrie d’instruccions que hem de seguir per tal d’evitar accidents, ara que pareix que sí que s’acosta el fred: una mesura addicional que hem de tenir present és deixar una porta o una finestra un poc oberta.

Evitem també cremar fusta tractada amb pintures o altres tòxics, perquè, si ho feim, en respirarem el fum. En aquests casos de males combustions, es genera monòxid de carboni. També als brasers amb caliu: “No fa olor ni tampoc té color, per això és tan perillós”, diu Francisco Meca, sergent dels Bombers de Mallorca.

Per tant, si sentim vòmits o marejos, obrim finestres i apaguem la font de calor en qüestió. Durant l’hivern, es produeixen a Mallorca entre 4 i 6 accidents al mes relacionats amb calderes, estufes, xemeneies o brasers.

20/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT