X

Així serà CiCHLO, el projecte que convertirà els residus de la dessaladora en químics útils

El projecte tindrà les instal·lacions a Son Ferriol  i obtindrà clor, sosa càustica i hidrogen a partir de la salmorra

23/12/2021

Així serà CiCHLO, el projecte que convertirà els residus de la dessaladora en químics útils

31

El projecte CiCHLO  tindrà totes les seves instal·lacions en el terme municipal de Palma, al costat dels “emblemàtics” dipòsits blancs d’hidrocarburs de la CLH (Companyia Logística d’Hidrocarburs) que hi ha a Son Ferriol.

La matèria primera, el punt de partida d’aquesta complexa iniciativa privada és la salmorra residual, que prové de la dessaladora de la Badia de Palma. La salmorra és l’aigua salada que queda després de l’extracció del mar de l’aigua potable.

El primer pas, després de transportar la salmorra fins a les instal·lacions de CiCHLO (a 1km de distància de la dessaladora) serà la purificació i concentració de la dissolució, deixant-la preparada per a l’electròlisi. L’electròlisi consisteix a aplicar electricitat a un element per separar-ne els components. En aquest cas,es passa per electròlisi a l’aigua salada i s’obté clor, sosa càustica i hidrogen.

L’atractiu d’aquest procés és que parteix d’un residu que actualment s’aboca al mar, molt nociu per als ecosistemes marins com la posidònia perquè és aigua molt més salada que la natural, i converteix la deixalla en productes químics de gran utilitat que actualment no es produeixen a Balears i que han de transportar-se en camions cisterna des de la península Ibèrica.

El clor i la sosa càustica es combinen per a la producció d’hipoclorit de sodi, el clor i l’hidrogen es barregen per a la producció d’àcid clorhídric i l’hidrogen restant es purifica per al seu aprofitament en altres sectors com la mobilitat o l’energètic.

L’hipoclorit de sodi, principal derivat del clor que produirà la planta, és un dels compostos químics més utilitzats tant per a desinfecció d’aigües (piscines, depuradores, etc.) com per a desinfecció de superfícies (lleixiu).

En paral·lel, a fi de poder produir més hidrogen, el projecte CiCHLO inclourà una instal·lació d’Electròlisi d’Aigua per a, a partir de l’electròlisi d’aigua desmineralitzada obtinguda en el propi projecte, produir més hidrogen i oxigen.

Aquestes instal·lacions i les estructures que portaran associades consumiran una gran quantitat d’electricitat que, en la xarxa elèctrica de Balears, provindria en menys del 7% de fonts energètiques renovables. A fi de fer-ho més sostenible el projecte inclou la instal·lació d’una planta solar fotovoltaica d’autoconsum, situada en els terrenys que envolten a les instal·lacions, per a subministrar energia elèctrica renovable lliure d’emissions.

Finalment, el projecte CiCHLO també incorpora la instal·lació d’una planta de captació directa de CO₂ de l’aire, utilitzant sosa càustica produïda en el projecte com a solució química de captura, convertint-se després de la captació de CO₂ en carbonat sòdic, d’utilitat industrial també en el mercat.

El vicepresident Yllanes va explicar durant la presentació que “aquest projecte generarà més de 80 llocs de treball (21 directes i 60 indirectes) i més de 65 en fase d’execució. Fomentarà el desenvolupament del teixit industrial balear, fent un pas més en l’aposta per la diversificació del model productiu de les nostres Illes”. Així mateix, el vicepresident va remarcar que facilitaria el “desplegament de l’hidrogen verd, fent ús del vehicle d’hidrogen a Mallorca i ajudant a la descarbonització del parc mòbil de les Illes”.

Des de CiCHLO argumenten a favor de la ubicació escollida que està al costat de les instal·lacions de l’EMT de Palma, Mercapalma, la Central Tèrmica de Ca’s Tresorer i el node de connexió a xarxa de gas natural situat en Ca’s Tresorer.

També la Depuradora de Palma, a menys d’1,5 km, pot consumidor dels derivats del clor. Finalment, el projecte es trobarà a menys de 5 km de l’aeroport de Palma, al voltant del qual se situa la major part de la flota de vehicles de lloguer de Mallorca, possibles consumidors d’hidrogen verd com a combustible.

23/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT