X

Albert Bosch: “El coronavirus fa temps que circula emmascarat entre casos de grip”

El director del Grup de Virus Entèrics de la Universitat de Barcelona (UB) ha estimat que aquesta epidèmia "durarà probablement entre dos i quatre mesos"

13/03/2020

Albert Bosch: “El coronavirus fa temps que circula emmascarat entre casos de grip”

El catedràtic del departament de Microbiologia de la Facultat de Biologia de la UB, Albert Bosch (EFE)

14

El president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, creu que el coronavirus SARS-CoV-2 “probablement fa temps que circula entre nosaltres emmascarat per la coincidència amb la temporada de grip”, perquè, segons ha assegurat, “hi ha una proporció massa elevada de casos asimptomàtics com perser un virus recent”.

Albert Bosch és catedràtic del departament de Microbiologia de la Facultat de Biologia de la UB i ha desenvolupat la seva recerca en institucions estrangeres, com l’Albert Einstein College of Medicine de Nova York o les universitats de Carolina del Nord i Arizona als Estats Units.

Bosch ha explicat que el nou coronavirus “té una transmissió massa optimitzada entre éssers humans, un virus emergent sol ser més ineficient en la transmissió home-home i sol donar també una patologia més greu amb poques infeccions asimptomàtiques”.

El també director del Grup de Virus Entèrics de la Universitat de Barcelona (UB) ha estimat que aquesta epidèmia “durarà probablement entre dos i quatre mesos” i que és esperable que “encara vagi de pujada un temps i després la corba s’aplani i comenci a baixar lentament”.

En aquest sentit, el viròleg creu que “s’estan prenent les decisions apropiades” i que gràcies a l’experiència prèvia amb uns altres coronavirus, s’han pogut extrapolar dades per al SARS-CoV-2.

La principal diferència amb una grip comuna, segons Bosch, és que “per a la grip tenim una vacuna, que té una eficiència variable però que pot protegir a la població més vulnerable”.

Segons el viròleg, “la letalitat de la COVID-19 és del 2,2% a Espanya i del 1,9% a Catalunya, totes dues superiors a les de la grip estacional, que és d’entre el 0,1 i el 0,2%”.

Malgrat això, “la grip pot superar en valor absolut la mortalitat de la COVID-19, ja que cada any sol provocar entre 6.000 i 6.500 defuncions”, ha puntualitzat aquest expert, que ha format part de diferents comitès i panells científics com l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària.

Bosch ha confiat que l’augment de temperatures ajudi a frenar l’expansió del coronavirus, però ha reiterat que “encara no tenim dades sobre aquest tema”, i ha augurat que “és una possibilitat que el coronavirus torni a aparèixer el pròxim hivern com ‘una nova grip’ al costat de l’estacional, però no el sabrem fins llavors”.

El catedràtic de la UB preveu que la vacuna contra aquest coronavirus arribarà “aproximadament en un any i mig” i ha explicat que fins que no es desenvolupi la vacuna, “en el moment actual és necessari cuidar sobretot als pacients de risc amb mesures hospitalàries dirigides a pal·liar la insuficiència respiratòria i la síndrome de dificultat respiratòria aguda”.

“També s’han emprat en alguns casos molt concrets antivírics prèviament utilitzats enfront d’altres virus com a inhibidors de proteasas i polimerases víriques o tractaments amb beta-interferó”, ha detallat l’especialista, que també ha treballat en la Universitat de Pretòria a Sud-àfrica i en el Institute of Child Health de Londres.


Tota la informació sobre el coronavirus

13/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT