X

L’Albufera des Grau obre les comportes que la connecten amb la mar dos anys després

Les poques pluges i la consegüent baixada del nivell d'aigua de la llacuna, 15 centímetres per davall de la mar, han provocat aquesta obertura

28/05/2024

L’Albufera des Grau obre les comportes que la connecten amb la mar dos anys després

Aquesta setmana s’han obert les comportes que connecten la gola del parc natural de l’Albufera des Grau amb la mar. L’actual nivell de l’aigua de la llacuna és de 15 centímetres per davall de la mar. Això no suposa un perill per l’ecosistema, ja que podria arribar a baixar fins als 40 centímetres, però s’ha decidit obrir les comportes per millorar el flux de l’aigua dolça i la salada aprofitant que encara no és plena temporada turística. Aquesta obertura no es feia des de fa dos anys, perquè el nivell d’aigua s’havia autoregulat bé aquest temps.

El motiu per l’obertura de la comporta és a causa de les baixes pluges enregistrades enguany. Per aquest motiu també l’aigua de la llacuna serà enguany més salada, perquè s’espera donar més entrada a l’aigua de la mar. La flora i fauna de l’albufera no es veuran afectades, atès que estan adaptades a aquests canvis en la salinitat.

Per altra banda, el Consell està fent un estudi de diagnòstic per habilitar tres basses de recollida d’aigua de pluja a la zona del polígon industrial de Maó que, entre altres usos, aportarien aigua a l’Albufera des Grau. La idea del màxim consistori de Menorca és recuperar unes antigues comportes que hi havia a l’Albufera i regular d’aquesta manera l’entrada d’aigua dolça a la llacuna.

El nivell adequat d’aigua de l’Albufera està entre els 30 centímetres per damunt de la mar i 40 centímetres per davall. D’aquesta manera queden protegides les sargantanes autòctones que viuen en un dels illots de la llacuna.

28/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT