X

Alliberen el vaixell d’Open Arms immobilitzat a Sicília

El jutge ha justificat que l'ONG va actuar per "estat de necessitat"

16/04/2018

Alliberen el vaixell d’Open Arms immobilitzat a Sicília

13

El jutge instructor de la localitat siciliana de Ragusa, Giovanni Giampiccolo, ha ordenat alliberar el vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms, que es trobava immobilitzat en el port sicilià de Pozzallo en el marc d’una investigació per afavoriment de la immigració il·legal.

L’advocada de l’ONG, Rosa Emanuela Lo Faro, ha confirmat a l’agència Efe la decisió del jutge que rebutja així l’ordre de confiscació confirmada el 27 de març per la Fiscalia de Ragusa.

El vaixell de l’ONG havia estat immobilitzat de manera cautelar el passat 17 de març després d’atracar en el port de Pozzallo per desembarcar a 216 immigrants i es va obrir una investigació a la cap de missió, Anabel Montes, el capità, Mark Reig, i a un responsable de l’organització.

El jutge Giovanni Giampiccolo ha justificat que el comportament de l’ONG catalana “va ser motivat per l’estat de necessitat”. En la interlocutòria de 16 pàgines, que ha tingut accés l’agència Efe, s’explica que respecte al que va ocórrer tant a la zona de rescat de Líbia com després en la de Malta va haver-hi “desobediència a les directives impartides per les autoritats disposades per a la coordinació dels rescats, però que això no impedeix (…) que sigui a causa d’una justificació de l’estat de necessitat”.

El jutge de Ragusa descriu tot el que va ocórrer durant i després del rescat dels 218 immigrants i en la posterior petició a Malta per evacuar una dona amb el seu nadó en greus condicions i com l’ONG no va voler lliurar als libis els immigrants rescatats, ni atracar en un port maltès. Fets pels quals la Fiscalia de Catània va obrir una investigació que posteriorment va passar a la de Ragusa.

Però per al jutge Giampiccolo, “les operacions de rescat d’immigrants no es limiten a la recuperació en el mar sinó que han de completar-se i concloure’s amb el desembarcament en un ‘lloc segur’ (POS, place of safety, en les seves sigles en anglès) com està previst en el Conveni Internacional sobre Recerca i Salvament Marítim (SAR) signat a Hamburg en 1979”.

Considera a més que “falta la prova que existeixin POS en territori libi, per exemple sota el control d’institucions internacionals, capaces d’acollir als immigrants en aigües de competència i que respectin els seus drets fonamentals”. La interlocutòria recorda que Malta no ha ratificat els convenis de SAR i aquells per proporcionar un “lloc segur”, adduint al fet que el seu territori és reduït.

També cita un informe de la Guàrdia Costanera italiana de 2017, adjuntat per la defensa, en la qual s’afirma que la praxi de les autoritats malteses és de no “respondre o cooperar en les peticions d’ajuda”.

El jutge també explica que durant el rescat d’un tercera llanxa, Itàlia es va declarar disposada a donar un “lloc segur” de desembarcament si la petició venia de l’Estat de bandera de l’embarcació (és a dir, Espanya), com així va ocórrer.

Per tot això, conclou la interlocutòria, no s’ha comès delicte i s’ordena l’alliberament del vaixell.

 

“S’ha guanyat només una batalla”

Mentrestant, continuarà la investigació penal, que pot durar almenys un any, com va explicar al seu moment a l’agència Efe el també advocat de l’ONG Alessandro Gamberini, el qual ha destacat que la decisió d’aquest dilluns es tradueix en “la poca serietat de la imputació” i ha afirmat que es tracta “d’un dur cop” però que el fiscal podrà impugnar aquesta decisió. Encara queda “una llarga guerra judicial”, ja que “s’ha guanyat només una batalla”, ha afegit.

La investigació es refereix al darrer rescat, durant el qual l’ONG es va negar a lliurar als 218 immigrants salvats a una patrulla de la Guàrdia Costanera de Líbia que va aparèixer després a la zona. Davant la negativa, segons alguns vídeos que ha difós l’ONG, s’escolten les amenaces de mort dels libis.

El coordinador d’Open Arms a Itàlia, Riccardo Gatti, va afirmar que en el vaixell van rebre una trucada en la qual se’ls advertia que Líbia “prenia la coordinació de l’operació”, i va afegir que “era la primera vegada que escoltem que els libis coordinen un rescat”. Els cooperants van esperar fins a 24 hores, i van tenir fins i tot que demanar a Malta l’evacuació d’una mare i un bebè en estat greu, fins que se’ls va autoritzar atracar en un port italià.

En els darrers dies, la Fiscalia de Catania havia cridat a prestar declaració als dos investigats, però els advocats van decidir que no es presentessin ja que la recerca havia passat a les mans dels fiscals de Ragusa.

Més informació relacionada:
 Un centenar de persones donen suport a l’organització Proactiva Open Arms 
 Immobilitzat un vaixell de ProActiva Open Arms a Itàlia

16/04/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT