X

Amb quina aigua es reguen els camps de golf de les Illes?

El seu consum anual representa prop del 4% del consum total d'aigua a les Balears

22/05/2023

Amb quina aigua es reguen els camps de golf de les Illes?

Redacció

A Mallorca hi ha 21 camps de golf que ocupen gairebé 12 mil hectàrees. La llei els obliga a regar amb aigües regenerades. El seu consum anual representa prop del 4% del consum total d’aigua a les Balears. L’associació de camps de golf afirma que inverteixen a ser més sostenibles i gastar menys aigua i menys energia. Afronten el 2023 amb bones previsions, tot i que reconeixen que hi ha incertesa.

Els camps de golf de Mallorca esperen millorar aquest 2023 els resultats obtinguts l’any passat. El 2022 facturaren uns 80 milions d’euros. La demanda ja va superar la d’abans de la pandèmia, però els costos s’han disparat.

“Tota la maquinària que importam ve dels Estats Units i ha pujat quasi un 50-60%, les llavors, el mateix”, diu Luís Nigorra, president de l’Associació de Camps de Golf de Mallorca. 

Tot i les bones expectatives, el sector mira el futur amb incertesa. “S’ha de veure com evoluciona la guerra d’Ucraïna i la inflació. Perquè nosaltres depenem més del mercat alemany o germano-parlant que de l’anglès. Els alemanys són gent conservadora en l’àmbit econòmic, o sigui que segons la situació que hi hagi allà, els alemanys potser viatjaran menys”, assegura Nigorra.

L’ocupació mitjana anual dels camps de golf de Mallorca és del 40%. El sector hi veu marge de creixement de novembre a febrer. Nigorra explica que s’hauria de millorar l’oferta durant els mesos de l’hivern per poder vendre “més golf” durant els mesos de novembre, desembre i gener.

El sector defensa que s’inverteix en sostenibilitat i recorda que el 100% de l’aigua que utilitzen és regenerada. “És un residu de l’aigua. De l’aigua que es depura a Balears, al voltant del 50% s’aboca al mar, i l’aigua que fan servir tots els golfs no arriba al 6% de l’aigua que es depura. Això vol dir que si no hi hagués camps de golf, en comptes d’un 50%, s’estaria abocant un 60% d’aigua depurada al mar”, defensa Luís Nigorra.

No més reg amb aigua dessalinitzada

Els camps de golf de les Balears consumeixen anualment 9 hectòmetres cúbics d’aigua regenerada. Són 9 milions de litres, perquè ens en facem una idea; més o manco, la mateixa quantitat que el Gorg Blau i Cúber plens.

“El consum dels camps de golf representa al voltant del 4% del consum total d’aigua que hi ha a les Illes. Seria l’equivalent al consum industrial que es fa a polígons industrials de sòl rústic o el mateix consum que implicaria els usos urbans dels municipis, com per exemple el reg de jardins. Està lluny del consum agrícola, que és d’un 24%, i està molt lluny del consum per a l’abastiment urbà”, explica Joana Garau, directora general de Recursos Hídrics.

Excepcions amb risc

La normativa obliga els camps de golf a regar amb aigües regenerades. Hi ha excepcions. A Mallorca, un camp de golf té un permís antic, per consumir mig hectòmetre d’aigua subterrània. Un altre té una concessió per fer-ne servir de dessalinitzada; i un altre està en tràmits per obtenir-ne el permís, durant dos anys, només en casos excepcionals si quedàs sense la possibilitat d’accedir a aigua depurada. Tot tramitat abans que la revisió del pla hidrològic tancàs aquesta possibilitat.

Una opció amb un elevat cost segons alerta el GOB. Margalida Ramis, portaveu de l’entitat, diu que aquesta aigua té un cost energètic molt important i a part s’ha de tenir en compte els subproductes que s’han d’evacuar d’aquestes quantitats de sal, que moltes vegades s’aboquen directament a la mar i poden generar problemes a la mar. “No és raonable que s’intensifiqui l’ús d’aigua dessalada. El que hauríem d’anar és a minvar usos i a minvar demandes d’aigua”, assegura Ramis.

Segons recursos hídrics, des del 2020 no s’ha fet servir aigua dessalinitzada per regar camps de golf.

Notícies relacionades >

22/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris