X

Amb quines dificultats es troba un investigador a ca nostra?

La ràtio d'investigadors és just la meitat de la mitjana estatal i, per retenir i atreure talent, el Govern ha atorgat ajudes de 4 milions d'euros per contractar més de 40 nous investigadors

01/11/2023

Amb quines dificultats es troba un investigador a ca nostra?

21

“El meu nom és Antoni Colom, després de fer feina i el doctorat al mateix temps, he tengut l’oportunitat de tornar a les Illes i dedicar-me a temps complet a la investigació, en concret a la UIB”, ha explicat Colom a IB3 Notícies. I això ha estat possible gràcies a haver rebut una beca postdoctoral Margalida Comas. Durant dos anys rebrà una retribució que rondarà els 30.000 euros anuals per aprofundir en la vinculació dels hàbits de mobilitat sostenible amb el risc de patir obesitat infantil -formarà part del Grup de Mobilitat, Territori i Turisme de la UIB.

Antoni és un dels 42 investigadors que han rebut les beques per fer el doctorat i estudis postdoctorals que finança el Govern. “El nostre objectiu és retenir i captar talent”, explica el secretari autonòmic d’Innovació i Societat Digital, Antoni Carmona.

A l’edifici Son Espanyol, al Parc Bit, hem reunit uns quants d’aquests investigadors que durant un grapat d’anys rebran aquests ajuts. “Aquesta beca em permet tornar a casa, que era el meu projecte personal”, diu Catalina Mena, investigadora postdoctoral de l’Institut Oceanogràfic. José Antonio Almansa és de Tenerife i té 24 anys. Tot just acaba de començar el doctorat a l’IFISC. “Tot i ser una illa, a Mallorca hi ha centres molt potents i opcions per a la gent que vulgui començar”, per això, explica, ha triat aquesta destinació. “Òbviament, una vegada que entres en un doctorat, és perquè tens clar que et vols dedicar a la recerca”, assegura Xesca Reynés, estudiant de doctorat a l’IMEDEA.

En aquesta edició el programa destinat a investigadors incorpora 14 noves places, i l’executiu augmentarà de 4 a 5 milions d’euros el muntant que es destinarà a la convocatòria de l’any que ve. “Volem que les illes siguin el millor lloc per viure i per investigar”, insisteix Carmona.

Sembla que tothom té clar el camí. També hi ha convergència d’opinions quant al fet que hi ha molta feina a fer, encara. Però, quan els preguntam un desig, tots ells ho tenen clar: “poder-se dedicar a allò que més els agrada, la investigació”.

01/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT