X

Antoni Vera compareixerà avui al Parlament per explicar el pla lingüístic a l’ensenyament

Encara queda per determinar els detalls de l'aplicació, tant de la lliure elecció de llengua al primer ensenyament com del pla pilot

08/02/2024

Antoni Vera compareixerà avui al Parlament per explicar el pla lingüístic a l’ensenyament

El conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, en una imatge d'arxiu a una compareixença al Parlament.

20

El conseller d’Educació, Antoni Vera, compareix avui horabaixa al Parlament, on donarà més detalls de la manera com s’implementarà el pla lingüístic del Govern el pròxim curs. D’una banda, la lliure elecció de llengua al primer ensenyament, fins als vuit anys. I de l’altra, el pla pilot al qual es podran adherir de manera voluntària els centres públics o concertats que ho desitgin, i on les famílies podran triar entre castellà i català com a llengua vehicular.

La compareixença serà a la Comissió d’Educació del Parlament, i és a petició pròpia del Govern. Fins ara, es coneixen les línies generals del pla lingüístic, que van pactar PP i Vox a principis del mes de novembre. Però encara queda per determinar els detalls de l’aplicació, tant de la lliure elecció de llengua al primer ensenyament com del pla pilot. L’Executiu defensa que no suposarà cap canvi en les lleis educatives, i que, per tant, no hi haurà canvis significatius. Però l’oposició, també la majoria dels sindicats educatius i les associacions de directors, s’han mostrat reticents al projecte, ja que consideren que es rompen els consensos lingüístics històrics.

L’Assemblea de Docents convoca una reunió

De fet, de manera paral·lela a la compareixença parlamentària, avui, anys després de suspendre la seva activitat de manera provisional, s’ha tornat a convocar l’Assemblea de Docents. Serà a partir de les 18.00 hores, a Inca, a l’institut Berenguer d’Anoia. Els docents expliquen que el seu descontentament va més enllà, parlen d’un desgast generalitzat amb qüestions que venen d’enfora com la LOMLOE, les elevades ràtios o la manca d’inversió en infraestructures. Però, segons Marina Verger, portaveu de l’Assemblea, el detonant ha estat la llengua. L’objectiu d’avui, més que concretar accions de manera immediata, és crear vies de comunicació entre els docents i organitzar-se pel que pugui passar.

D’ençà que es va anunciar el pacte entre PP i Vox, docents d’arreu de les Illes es van començar a mobilitzar. Professionals de prop de 200 centres s’han unit al manifest ‘La llengua no es toca’. Recorden que fa 10 anys l’Assemblea de Docents va liderar les protestes contra el Tractament integrat de les llengües del Govern de José Ramón Bauzá.

08/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT