X

Antoni Vera, sobre l’aplicació de la lliure elecció de llengua: “No tenim pressupostat res”

En una entrevista a l'Informatiu Matí d'IB3 Ràdio, el conseller d'Educació ha afirmat que sobre l'aplicació de la lliure elecció de llengua que demana Vox, el seu departament no té res quantificat perquè "encara ens hem d'asseure" amb la comunitat educativa

14/12/2023

Antoni Vera, sobre l’aplicació de la lliure elecció de llengua: “No tenim pressupostat res”

Imatge d'arxiu.

45

“Encara no tenim pressupostat res”. Així de contundent s’ha mostrat el conseller d’Educació, Antoni Vera, sobre l’aplicació de la lliure elecció de llengua que demana Vox. Ahir dimecres, en Comissió d’Hisenda, el PP es va abstenir a l’esmena de l’extrema dreta en què quantificava en 20 milions d’euros el cost per posar en marxa aquest nou model lingüístic a l’ensenyament.

En una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio aquest dijous, Vera ha demanat “respecte absolut” a la tramitació parlamentària dels pressupostos i ha incidit que encara “ens hem d’asseure” amb la comunitat educativa per tractar sobre la lliure elecció de llengua. El conseller al·lega l’absència d’un pressupost específic sobre el model lingüístic amb què de moment hi ha el pla pilot que és voluntari d’aplicació per als centres: “Vaig dir que duríem tota la informació a les meses sectorials d’Educació. Per una banda, hi ha l’elecció de la primera llengua, i el pla pilot. El pla pilot és completament voluntari. L’elecció de llengua és normatiu des de l’any 86. Són temes voluntaris i fins que no veiem cap on va tot, no podem quantificar res“, ha conclòs.

“Sorprès” per l’anunci de la ministra Alegría

El conseller d’Educació també ha explicat sentir-se “sorprès” davant les declaracions de la ministra d’Educació, Pilar Alegría, a la roda de premsa posterior a la Conferència Sectorial d’Educació celebrada aquest dimecres a Madrid, on la ministra va manifestar la intenció de prohibir l’ús dels telèfons mòbils a primària i secundària.

El Govern de les Balears ja va dir que aquesta mesura l’aplicaria i la consensuaria amb tots els agents de la comunitat educativa. El que va dir la ministra a la roda de premsa no ho va tractar a la conferència sectorial. No estava dins l’ordre del dia, davant la problemàtica que tenim pel que fa a les pràctiques de formació professional”, ha manifestat Vera, el qual ha assegurat que a la conferència sectorial d’ahir només es va instar les comunitats autònomes a parlar-ne el mes de gener.

També ha afegit, en referència a la prohibició d’aquests aparells als centres educatius, que “a partir de gener convocarem les meses, i els durem a meses de negociació d’ensenyament públic, concertat, als pares, als directors… i parlarem de la mesura, sempre amb respecte a la normativa bàsica estatal, als desplegaments de mitjans que tenim, i al ROC (Reglament Orgànic de Centres). Donarem unes instruccions al centre per limitar l’ús de la telefonia mòbil. Esperam una reunió amb la ministra al gener per aquest tema, això sí que ens ho va dir a la reunió, però no va parlar ni de primària, ni de secundària, per tant, em sorprenen aquestes declaracions.

“És un despropòsit” la incorporació dels alumnes en pràctiques d’FP a la Seguretat Social

A la reunió de les comunitats autònomes amb el Ministeri, es va aprovar el repartiment de 330 milions d’euros a les autonomies, que serviran per crear noves places d’FP, d’educació infantil, programació i robòtica i per a les despeses d’escolarització dels desplaçats per la guerra d’Ucraïna. També es va abordar la qüestió de com es resolen els tràmits per a la incorporació dels alumnes en pràctiques d’FP a la Seguretat Social. Sobre aquest tema, a l’Informatiu Matí, el conseller Vera ha dit que és un “despropòsit” i per això ha demanat aturar la implantació d’aquesta mesura que ha d’entrar en vigor dia primer de gener: “Perquè el Ministeri d’Educació i el de Seguretat Social no han fet els deures. Si tu a les empreses els carregues d’haver de donar d’alta els alumnes que van a pràctiques, tendrà un cost per ells, l’únic que aconseguirem és que no tendrem empreses que hi vulguin participar. A més tenim la figura del fix discontinu, que cobra la prestació per atur a l’hivern, que està fent formació, i la Seguretat Social encara no ens ha dit si aquesta gent quan els donem d’alta per fer les pràctiques, si els  suspendran el pagament per la prestació de desocupació. La gent no voldrà formar-se. I ens obliguen a fer-ho l’1 de gener.”

Notícies relacionades >

14/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT