X

Anul·lades a les Illes 456 cites per vacunació després de l’aturada preventiva d’AstraZeneca

En concret aquestes cancel·lacions han afectat a les illes de Menorca (336 a Ciutadella i 16 a Maó), Eivissa (74) i Formentera (30)

08/04/2021

Anul·lades a les Illes 456 cites per vacunació després de l’aturada preventiva d’AstraZeneca

La decisió del Ministeri de Sanitat i les comunitats de vacunar amb AstraZeneca només a les persones entre 60 i 65 anys ha obligat a anul·lar les cites de 456 persones que estaven cridades a ser vacunades. En concret aquestes cancel·lacions han afectat a les illes de Menorca (336 a Ciutadella i 16 a Maó), Eivissa (74) i Formentera (30).


Entrevista a la consellera de Salut, Patrícia Gómez: “55.944 balears han rebut la primera dosi d’AstraZeneca”

A les Illes Balears hi ha 63.000 persones d’entre 60 i 65 anys de les quals 14.000 ja han rebut, fins ara, la primera dosi d’AstraZeneca contra la Covid-19. Si es continua amb l’actual ritme de vacunació, es podria acabar amb aquesta franja d’edat la setmana que ve.

La intenció de la Conselleria de Salut és que cap vacuna quedi dins les geleres i es quedi sense injectar. El preparat d’AstraZeneca garanteix una efectivitat contra la malaltia del 70% només amb la primera dosi i les autoritats sanitàries continuen indicant que els beneficis són majors que els efectes secundaris que produeixen. A les Illes només s’han notificat un 5% d’efectes adversos, però, en les vacunes dels tres laboratoris: Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

A Eivissa 74 persones han rebut aquest dijous la trucada que els anunciava que la seva cita per vacunar-se quedava anul·lada. 74 de les 642 persones citades avui al Recinte firal de l’illa, 420 per rebre l’injectable d’Astrazeneca i la resta el de Pfizer. La previsió era vacunar quasi 4.500 persones entre ahir dimecres i dimarts que ve gràcies a les 3.960 dosis d’AstraZeneca i les 2.340 de Pfizer que havien arribat a l’Àrea de Salut pitiüsa aquesta setmana.

Si el rang d’edat de la vacunació amb Astrazeneca no es torna a ampliar sí que afectaria el ritme de vacunació a l’illa els pròxims 7 dies, ja que la major part dels citats pertanyien precisament a la franja d’edat que ha quedat fora: la dels 55 als 60 anys. La setmana que ve es preveu obrir una quarta línia de vacunació per injectar l’antídot de Pfizer i una cinquena per al de Moderna, gràcies a les 4.500 dosis en total que hi arribaran. A Formentera 30 vacunacions de les 70 previstes per avui han quedat anul·lades.

A Menorca, entre aquest dijous i demà divendres tan sols es vacunarà a la meitat de la gent a la qual s’havia citat inicialment. En total, 400 de les 752 persones que hi havia previstes en un principi. Bona part de l’activitat es concentrarà al recinte firal de Maó, on gairebé totes les citacions eren per a majors de 60 anys. Ben al contrari de la sala multifuncional del Canal Salat de Ciutadella, on l’activitat pràcticament s’aturarà, ja que tan sols es podrà inocular l’antídot a unes 40 persones.

Tot i aquest canvi de criteri i l’afectació que podria tenir en el calendari d’immunització, aquest dijous continuen oberts els diferents espais de vacunació massiva. A l’Hipòdrom de Manacor és el primer dia on Salut ha citat 560 persones per rebre la primera de les dosis en aquestes noves instal·lacions de la comarca de Llevant. La població citada és de diferents municipis i aquest és l’objectiu del centre de vacunació: evitar llargs desplaçaments de tota la comarca. A l’espera de noves indicacions, a Manacor s’han administrat la vacuna d’AstraZeneca a persones d’entre 60 i 65  anys. La jornada transcorr amb normalitat tot i que quatre persones d’una plataforma antivacunació s’han manifestat a l’exterior de l’hipòdrom. La Policia els ha dispersat i ha prohibit la concentració.

Països d’Europa també aturen preventivament la vacunació d’AstraZeneca

La decisió avalada per l’Agència Espanyola i l’Europea del Medicament i que no només ha pres Espanya sinó també Alemanya, Itàlia, França, Bèlgica i els països nòrdics, el remei d’AstraZeneca es destinarà a la població d’entre 60 i 65 anys en espera del que decidirà la Comissió de Salut Pública sobre si és apte per als majors de 65. El Ministeri analitza ara què farà amb la segona dosi del preparat d’Oxford: si no posar-la o inocular una altra vacuna. L’objectiu del Govern espanyol és tenir 33 milions de persones vacunades a final del mes d’agost.

A la Unió Europea s’han inoculat 35.000.000 de dosis de la vacuna d’AstraZeneca que han causat 222 casos de trombosi fins al passat 4 d’abril. Després d’analitzar aquests casos, el Comitè de Seguretat (PRAC) de l’Agència Europea del Medicament recomana a les persones que l’hagin rebuda que acudeixin al metge amb urgència si experimenten algun d’aquests símptomes:

– Dificultat per respirar

– Mal al pit

– Inflamació a la cama

– Visió borrosa

– Petites taques de sang al lloc de la punxada que persisteixen dies després

– Dolor abdominal persistent

– Mal de cap persistent

08/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris