X

El Consell de Ministres aprova l’avantprojecte de la llei trans, que permetrà l’autodeterminació a partir dels 14 anys

L'avantprojecte de llei trans i de drets LGTBI veu la llum després d'àrdues negociacions entre els socis de coalició

29/06/2021

El Consell de Ministres aprova l’avantprojecte de la llei trans, que permetrà l’autodeterminació a partir dels 14 anys

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts l’avantprojecte de llei trans i de drets LGTBI, una norma que permetrà el canvi de sexe en el registre a partir dels 14 anys sense necessitat d’informe mèdic ni testimonis i que veu la llum després d’àrdues negociacions entre els socis de coalició. 

L’avantprojecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI arriba finalment en la setmana de l’Orgull LGTBI i suposa, en paraules de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, un nou pas històric després de l’aprovació fa setze anys de la llei del matrimoni homosexual.

Com plantejava aquest Ministeri, es reconeix finalment l’autodeterminació de gènere i es podrà canviar de sexe en el Registre amb la sola declaració de l’interessat, que haurà de confirmar la seva decisió tres mesos després de presentar la primera sol·licitud.

L’avantprojecte reconeixerà el dret a l’canvi de sexe a partir dels 14 anys, dos més del que plantejava Igualtat en el seu primer esborrany. Els nens de 12 i 13 anys necessitaran autorització judicial per modificar la menció registral del sexe i qualsevol menor podrà canviar el seu nom sense necessitat d’informes.

La Llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI estableix un mecanisme per evitar el canvi continu de sexe i, amb això, el frau de llei: les persones que hagin canviat la menció registral de el sexe, per tornar a fer-ho hauran d’obtenir una autorització judicial.

El text farà que a Espanya es deixi de considerar malaltes a les persones trans, permetrà la filiació dels fills de les mares lesbianes i bisexuals sense necessitat de matrimoni i garantirà l’accés de lesbianes, bisexuals i trans a tractaments de reproducció assistida. Així mateix, l’avantprojecte prohibirà les teràpies de conversió a modificar l’orientació, identitat o expressió sexual i les cirurgies de modificació genital de nadons intersexuals i establirà un règim d’infraccions i sancions (d’entre 200 i 150.000 euros) que inverteix les regles relatives a la càrrega de la prova quan es tracti de discriminació al col·lectiu LGTBI.

Les principals associacions LGTBI, tot i que esperen introduir millores en el tràmit parlamentari, s’han felicitat per l’aprovació de l’avantprojecte. Dissabte que ve sortiran al carrer a Madrid en la tradicional marxa de l’Orgull amb el lema: “Els drets humans no es negocien, es legislen: Llei integral trans ja”. 

2.000 manifestants, segons l’organització, en l’Orgull LGTBI a Palma

                                                     
IB3 | 2.000 manifestants, segons l’organització, en l’Orgull LGTBI a Palma per demanar l’aprovació de la Llei trans

El col·lectiu LGTBIQ+ torna a sortir als carrers per defensar els drets humans i reclamar la diversitat. Després d’un any per la pandèmia, l’entitat Ben Amics ha organitzat de nou la manifestació a Palma que enguany porta per lema “Els Drets Humans no es negocien, es legislen: Llei Integral Trans Ja!”. Més de 2.000 persones, segons l’organització, 1.200 segons la Policia Local, han participat en la manifestació i més de 40 voluntaris han vetlat perquè tothom respectés les normes anticovid durant la marxa que s’ha iniciat a la plaça d’Espanya i ha acabat al Parc de la Mar.

L’avantprojecte arriba aquest dimarts al Consell de Ministres després de mesos d’àrdua negociació. La norma despatologitzarà les persones trans i acabarà amb les tuteles de tercers, com informes psiquiàtrics, perquè aquestes canviïn el sexe i el nom en el Registre: bastarà tan sols la seva voluntat per a fer-ho -sense necessitat d’informes ni testimonis-, això és que el text reconeix l’autodeterminació del gènere.

“Això ens sembla un gran avanç”, explica la presidenta de l’associació de Ben Amics, Tatiana Casado, la qual afirma que esperaran conèixer el text complet per saber “que la llei doni cobertura a totes les persones trans, tan migrants com menors d’edat”.

El manifest d’enguanya afirma també que “actualment hi ha aprovades lleis autonòmiques per a dotar de drets a les persones LGTBI que s’han de desplegar de forma més àgil, sense obviar alguns dels assoliments aconseguits”. Ben Amics també reclama, per altra banda, “polítiques d’inserció sociolaboral per a les persones trans, la inclusió de criteris estadístics per a conèixer les necessitats de les persones LGTBI, així com el ple desenvolupament dels Serveis d’Atenció Integral”.

29/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris