X

Espanya aprova la nova reforma de les pensions

La Plataforma de Mallorca en Defensa de les Pensions Dignes considera que augmentar el període de còmput suposa una retallada de les pagues i perjudica els treballadors de temporada

16/03/2023

Espanya aprova la nova reforma de les pensions

El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, el secretari general de CCOO, Unai Sordo i el seu homòleg d'UGT, Pepe Álvarez, ahir després de tancar l'acord sobre les pensions (Efe)

Redacció

Un Consell de Ministres extraordinari ha aprovat avui dematí la reforma de les pensions tancada ahir entre el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social i els sindicats UGT i Comissions Obreres. El pacte té l’aval de Brussel·les i el suport dels socis de Govern, però amb el rebuig de la patronal i del Partit Popular.

La nova proposta, que s’aprovarà com a reial decret al Consell de Ministres i després es durà al Congrés dels Diputats en forma de projecte de llei, augmenta els ingressos del sistema mitjançant les cotitzacions dels salaris més elevats.

A més, hi haurà un període de còmput opcional. Això vol dir que quan un treballador es jubili, podrà demanar que es tenguin en compte els darrers 25 anys per calcular la pensió o bé triar-ne 27 dels darrers 29.

S’insisteix que no suposarà cap problema per als fons públics i que l’objectiu és equiparar rendes. “11 milions de pensionistes es veuen positivament afectats, a més de la gran majoria dels que actualment fan part del sistema de treball… I, sobretot, donam als joves una referència a mig i llarg termini perquè no només fem el sistema absolutament robust i sostenible, sinó que ho fem amb elements molt potents d’equitat intergeneracional”, ha declarat el ministre José Luis Escrivà.

La reforma també inclou un increment de les pensions mínimes entre l’any que ve i el 2027. Durant aquest període, les pagues més baixes pujaran per sobre de l’IPC, fet que suposarà una alça de devers un 20%, de 966 a 1.178 euros.

Eva Cerdeiriña, secretària d’acció sindical i polítiques socials de Comissions a les Balears, ha destacat a ‘Entre avui i demà’ d’IB3 Ràdio que el nou sistema tendrà beneficis per als fixos discontinus i també per a les dones: “És importantíssima la reducció de la bretxa de gènere i la major protecció pels pensionistes actuals i futurs”.

En canvi, la Plataforma de Mallorca en Defensa de les Pensions Dignes, considera que augmentar el període de còmput suposa una retallada de les pagues i perjudica els treballadors de temporada de les Illes. “La precarietat, a més a més de la temporalitat, determina que la gent no pot cobrir períodes dignes de cotització… Els contribuents es veuran greument afectads per un increment del temps de còmput, s’hauria d’escurçar perquè tinguin una cotització adequada a la seva vida laboral”, reclama el seu portaveu, Josep Juárez.

L’entitat reclama tornar al còmput de 15 anys previ a la reforma de l’any 2011 i assegura que continuaran convocant concentracions per mostrar el seu rebuig al sistema actual.

Partit Popular, Ciutadans i Vox ja han mostrat la seva oposició a la reforma, tot i que el Govern confia a rebre els suports necessaris al Congrés. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, es queixa que no se’ls ha tengut en compte en les negociacions. “No se’ns ha facilitat cap document i no sabem què és el que s’ha remès a Brussel·les… El que sí que sabem, pel publicat a la premsa, és que el que està en perill és la sostenibilitat del sistema de pensions”, ha declarat

Tampoc no hi estan d’acord les patronals empresarials, tant Pimes com la CEOE, que lamenten que no els hagin tengut en compte durant la negociació i temen l’impacte sobre els seus comptes de l’increment de costos que suposarà la reforma.

16/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris