X

Aquests són els principals protocols i normativa anticovid del curs escolar 2021-22

A diferència del curs anterior, aquesta vegada l'objectiu prioritari serà garantir la presencialitat completa de tot l'alumnat

02/09/2021

Aquests són els principals protocols i normativa anticovid del curs escolar 2021-22

Arrenca el compte enrrere per a la tornada a l’escola, el pròxim 10 de setembre, en un curs acadèmic en què torna a estar enmig de la pandèmia i, per això, amb nous protocols de seguretat per evitar la propagació del coronavirus als centres escolars. A diferència del curs anterior, aquesta vegada l’objectiu prioritari serà garantir la presencialitat completa de tot l’alumnat, segons la Conselleria d’Educació.

Distància interpersonal d’1,2m dins l’aula i d’1,5 fora de classe als nivells de secundària i batxillerat. En l’educació infantil, l’educació primària i l’educació especial els alumnes s’han d’organitzar per grups estables de convivència (GEC), o grups bimbolla, formats pel grup d’alumnes més el tutor, en els quals s’ha de garantir l’estanquitat en totes les activitats que es duguin a terme al centre educatiu. S’ha d’evitar el contacte amb altres grups i limitar al màxim el nombre de contactes, tot i que hi podran accedir els professors especialistes i de suport, així com el personal auxiliar que es requereixi. En aquests grups, no cal guardar la distància estricta, per la qual cosa els seus membres poden interactuar amb més normalitat. Aquests alumnes en els desplaçaments i fora de l’aula han de guardar una distància d’1,5 m amb alumnes d’altres grups, però no entre ells.

– L’ús de la mascareta és obligatori per als majors de sis anys, independentment del manteniment de la distància interpersonal, tant dins com fora de l’aula “almenys durant el primer trimestre”, segons afirmava la Conselleria. No s’obligarà a dur la mascareta a l’alumnat amb problemes respiratoris, als que tinguin dificultat per treure’s la mascareta per si sols i als qui tenen alteracions de conducta que facin inviable la seva utilització o estiguin exempts segons l’ordenament jurídic vigent.

– Mesures d’higiene de mans de manera constant, amb gel hidroalcohòlic o amb aigua sabó, així com mesures d’higiene respiratori en tossir o esternudar, i cobrir-se la boca i el nas amb el colze flexionat o amb un mocador d’un sol ús.

– S’hauran de ventilar els espais, sempre que la climatologia ho permeti, a més de comptar amb mesuradors de CO2, per verificar la ventilació. La concentració de CO2 no ha de superar en cap moment les 800 ppm. Com a mesura complementària, però no substitutiva de la ventilació, es poden fer servir purificadors fixos o portàtils d’aire amb filtres d’alta eficàcia HEPA.

Entrada i sortida dels centres

Per evitar aglomeracions, les famílies podran accedir a les zones exteriors del recinte escolar per facilitar les entrades i sortides dels alumnes de menor edat, si així ho indica el reglament d’organització i funcionament del centre. Podran entrar dins l’edifici, complint sempre les mesures de prevenció i higiene i, en cap cas, si presenten qualsevol símptoma compatible amb la covid, o es troben en aïllament per diagnòstic o en quarantena per contacte estret amb alguna persona amb diagnòstic confirmat.

En particular, en l’etapa d’educació infantil, durant els períodes d’adaptació, les famílies poden romandre dins les aules de manera controlada i respectant l’organització prevista pel centre i el seu pla de contingència.

Contagis

Quan hi hagi un cas positiu de covid, segons la darrera actualització de la Conselleria, anuncida pel conseller d’Educació, Martí March, l’alumne que sigui contacte estret no haurà de fer quarantena si està vacunat. L’objectiu d’aquesta manera és incentivar la presencialitat i fomentar la vacunació.

Per altra banda, si un alumne presenta símptomes compatibles amb la covid fora del centre haurà de quedar a ca seva i la família haurà d’avisar el centre educatiu si l’alumne és un cas sospitós o confirmat.

Si un alumne presenta símptomes de covid durant la jornada escolar, s’activarà el protocol d’aïllament, s’avisarà la mare, pare o tutor perquè després es posin en contacte amb l’equip sanitari. Si l’alumne resulta negatiu podrà incorporar-se al centre mentre que si dona positiu haurà de quedar en aïllament un mínim de 10 dies des de l’inici dels símptomes. Després, el centre haurà de fer un llistat dels possibles contactes estrets del cas positiu.

Què es defineix com a contacte estret?

– Si el cas confirmat pertany a un grup bimbolla, es consideraran contactes estrets totes les persones que pertanyen al grup.

– Si el cas confirmat pertany a una classe no organitzada com a bimbolla, es considerarà contacte estret qualsevol alumne que hagi compartit espai amb el cas positiu a una distància menor de dos metres durant més de quinze minuts acumulats durant tota la jornada escolar sense haver utilitzat la mascareta de forma correcta.

– Els convivents dels casos confirmats, incloent germans convivents del cas que acudeixin al mateix centre o a un altre.

– Qualsevol professional del centre educatiu,docent o no docent, que hagi compartit espai amb un cas confirmat a una distància menor de dos metres, sense mascareta i durant més de quinze minuts acumulats durant tota la jornada escolar.

– Es considera contacte estret en un autobús escolar qualsevol persona situada en un radi de dos seients al voltant d’un cas durant més de quinze minuts.

02/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris