X

Arca demana a l’ajuntament de Palma que retiri les pintades del Baluard del Príncep

El consistori prepara un protocol per retirar els grafits de la part antiga

23/10/2020

Arca demana a l’ajuntament de Palma que retiri les pintades del Baluard del Príncep

26

Pintades vandàliques fan malbé moltes de les parets del Baluard del Príncep de Palma, declarat Bé d’Interès Cultural i amb la màxima protecció arquitectònica. Arca demana a l’Ajuntament que esborri aquests grafits i que vigili per evitar que es tornin a produir. La portaveu d’aquesta entitat, Àngels Fermoselle diu que alguns dibuixos fa dos anys i mig que hi són. Afegeix que “està comprovat que si es deixen les pintades, n’atreuen d’altres, però si s’esborren es genera un efecte dissuasiu”.

Aquesta setmana, Emaya duu a terme una retirada de les pintades vandàliques. És una tasca laboriosa en què han d’aplicar productes com ara decapants o dissolvents i després aigua a pressió. Cada vegada que esborren els grafits, es deteriora una mica la pedra. Aquests operaris només poden actuar sobre la part nova del Baluard. Per poder retirar els dibuixos de la murada antiga, la part protegida, Cort prepara un protocol molt detallat que encara pot tardar almenys 6 mesos a estar enllestit.

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de Palma, Neus Truyol, argumenta que hi ha uns mecanismes que “a vegades són més lents del que ens agradaria per poder actuar i rehabilitat aquests espais”. Truyol considera que el fet de recuperar uns indrets que estaven “abandonats històricament, pot provocar que la gent els estimi més, i de manera indirecta, els els cuidi i els senti seus”.

Això mentre continuen les feines de rehabilitació d’aquesta zona històrica de Palma. Unes tasques que començaren el 2007 amb l’esbucament de dos edificis residencials militars de 24.500 metres quadrats. Quan desaparegueren, deixaren al descobert un pont renaixentista de l’antiga carretera de Llucmajor. Ara, es treballa sobre aquesta zona per connectar les arcades amb la plaça de la Porta des Camp i per recuperar l’antic fossat del Baluard del Príncep.

Les murades foren construïdes a principi del segle XVII en honor de Felip II. Va ser el 1615 quan queda operatiu el baluard de defensa de la ciutat contra els enemics que, segons explica l’historiador Gaspar Valero, “podien ser mil i un, com per exemple els corsaris que atacaven Pollença i Sóller també podien atacar la ciutat de Mallorca”.

A la zona, també es construeix un centre d’interpretació per als visitants. Les obres acabaran definitivament el 2022. Han anat aparellades amb un canvi de cara de la barriada de la Calatrava, on han obert nombrosos hotels urbans i restaurants.

23/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT