política

Armengol anuncia un acord amb Sánchez per incloure la insularitat en els pressupostos generals

La presidenta ha assegurat que "pròximament" tendrà lloc la reunió de la Comissió Mixta entre Balears i l'Estat per abordar aquesta qüestió


En el seu torn de rèplica en bloc, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha anunciat aquest dimecres que en els pressuposts generals de l’Estat de l’any 2022 hi haurà una partida específica del factor d’insularitat. “Està acordat amb el Govern d’Espanya, per tranquil·litat d’aquesta cambra parlamentària”, ha sentenciat la presidenta en el darrer dia del Debat de Política General.

La presidenta ha assegurat que “òbviament abans que s’aprovin els pressupostos generals de l’Estat” tendrà lloc la reunió de la comissió mixta de finançament entre Balears i l’Estat per abordar aquesta qüestió. Per part de les Illes, la comissió la formarà la consellera d’Hisenda, Ropsario Sánchez, el vicepresident, Juan Pedro Yllanes, el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, i els directors generals de Pressupostos i de Finançament. “Confiam que tenim una representació fantàstica de les Illes Balears que aconseguirà aquest factor d’insularitat pactat”, ha afirmat. De fet, ha assegurat que la fórmula per calcular el factor d’insularitat fa temps que es negocia amb l’Estat “des de la Conselleria d’Hisenda, no és d’ara, s’està treballant des de l’inici de la legislatura”.

Quant a la part fiscal del REB, encara no aprovada, Armengol s’ha compromès: “Continuarem insistint des de la pressió política”. La presidenta ha recordat que hi ha una part del REB que “ja s’està complint”, en qüestions com el transport de mercaderies i “la part energètica, que és fonamental per a Balears”, mitjançant inversions en renovables i energies netes i la planificació del cablejat elèctric “que és fonamental, està al REB i s’està complint”, ha insistit.

Sobre el nou sistema de finançament autonòmic, la presidenta ha assegurat que el Govern “lluitarà per a defensar els interessos dels ciutadans de Balears independentment del color polític” davant l’executiu espanyol.

Ha assegurat que el Govern de les Illes defensarà la posició de l’Arxipèlag perquè hi ha comunitats que s’oposen a l’ordinalitat que plantegen les Balears i altres. “És una lluita que hem de mantenir en un àmbit multilateral on tindrem dificultats, però continuarem plantant cara i aconseguint coses”, ha assegurat. “Com a comunitat petita que som sempre hem de lluitar una mica mes que els altres”, ha afirmat.
La presidenta també s’ha espolsat els retrets sobre la gestió econòmica de la crisi. “Hem tengut temporada turística i aquí hi ha molta gent que deia que no n’hi hauria. Hi ha xifres indiscutibles, un de cada tres turistes internacionals cap a Espanya ha vengut a les Illes”, ha dit.


 L’oposició critica les previsions d’Armengol, la qual assegura que al 2022 ja no hi haurà crisi

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Podem i MÉS s’atribueixen mèrits en el factor d’insularitat mentre l’oposició insisteix en aprovar la fiscalitat del REIB

El PP reconeix que els 110 milions del factor d'insularitat sembla "a priori" una xifra "raonable" però assenyala que si...

Les claus per entrendre què és el “factor d’insularitat” i on s’ha d’invertir

La Comissió Mixta d’Economia i Hisenda ha tancat un acord: 183 milions d'euros que s'inclouran als PGE del 2022

Acord de 183 milions d’euros pel “factor d’insularitat” de les Illes Balears als PGE del 2022

110 milions són pel factor d'insularitat i que cada any s'incorporarà amb l'evolució fixada en la Llei del Règim Especial...

Marc Pérez-Ribas s’estrena a la reunió de la Mesa del Parlament

Benalal demana a la Mesa que aclareixi les seves atribucions i drets com a diputat no adscrit