X

Armengol defensarà que el passaport Covid sigui requisit per accedir a activitats socials, a la Conferència de Presidents

La trobada, que se celebra a Salamanca, reuneix tots els presidents autonòmics, a excepció del català Pere Aragonès

30/07/2021

Armengol defensarà que el passaport Covid sigui requisit per accedir a activitats socials, a la Conferència de Presidents

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, saluda a la presidenta Armengol, a la seva arribada a la XXIV Conferència de Presidents

25

La presidenta del Govern, Francina Armengol, participa aquest divendres a la XXIV Conferència de Presidents de Comunidats Autònomes, que se celebra a Salamanca. Les reivindicacions d’Armengol en aquesta trobada són tres: la demanda d’una solució per resoldre l’infrafinançament de Balears, la sobrepoblació de les Illes com a conseqüència d’un augment demogràfic i d’un increment de la població flotant a l’estiu i la necessitat d’incentivar la vacunació fent que el passaport Covid sigui requisit per accedir a activitats socials, esportives i culturals. Armengol també reivindicarà suport per als projectes que les Illes volen finançar amb fons europeus i que passen per iniciatives clau en matèria d’energies netes, rehabilitació d’habitatges, reconversió de zones turístiques madures i avenços en tecnologies mèdica i farmacèutica.

Pere Aragonès, l’únic absent

La reunió de feina començarà a les 11h amb la intervenció del president del Govern, Pedro Sánchez. Abans, es celebra un acte protocolari en el qual participa el Rei Felip VI. L’únic absent en aquesta trobada és el president català, Pere Aragonès.

El debat referent a la sobrepoblació a Balears

Per al director de la Fundació Impulsa, l’economista Antoni Riera, és una bona notícia que a la Conferència de Presidents d’avui es plantegi el debat referent a la sobrepoblació que pateix l’arxipèlag. “La nostra comunitat va a contracorrent de la resta d’Espanya, que pateix despoblació”, ha dit en declaracions a Ib3Ràdio. Segons Riera, les diferències de finançament entre les comunitats es noten sobretot en necessitats tan bàsiques com la sanitat o l’educació pública. Explica que “la despesa sanitària pública de les illes, en percentatge del PIB, és de les més baixes de l’estat espanyol. Concretament, si ho comparam amb Extremadura, hi ha 3 punts de diferència. La despesa pública sanitària per habitant és de 1.400 euros aquí a les Balears i al país Basc supera els 1.753”. Tot això, en una comunitat, la nostra a on la població es multiplica a l’estiu amb el turisme.

El cas de Canàries

En el cas de l’arxipèlag canari, el Tribunal Superior de Justícia ha acordat suspendre cautelarment les mesures adoptades pel Govern de Canàries, que volia exigir el certificat covid per accedir a l’interior de locals d’hostaleria i altres establiments com gimnasos, cinemes, teatres i espais culturals, entre altres. La Secció Segona de la Sala contenciosa administrativa del TSJC ha estimat les mesures cautelars sol·licitades pel Cercle d’Empresaris i Professionals del Sud de Tenerife i per l’Associació Hostaleria Unida Tenerife (HUT) i ha apreciat una possible lesió de drets fonamentals.

El Tribunal considera que no es pot exigir el certificat COVID, ja que la vacuna no és obligatòria i que la mesura envairia el camp del dret a la intimitat personal, protegit per la Constitució. Recorda, a més, que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha insistit en la importància que tenen les dades i la informació de la salut de les persones per a la vida privada, i que constitueixen un principi essencial del sistema jurídic de tots els Estats.

El TSJC tampoc no ha acceptat la normativa que ordenava el tancament de tota activitat comercial entre la 1h i les 6h de la matinada. S’estableixen, però, limitacions en l’aforament dels locals d’hostaleria i restauració, que queda fixat en un 50% tant per al nivell 3 com per al nivell 4.

30/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT