La campanya d'un dels jaciments més importants de la Mediterrània està a punt de cloure amb la recuperació del fòrum i les seves antigues àrees comercials
18La campanya de conservació i restauració d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Mediterrània, la ciutat romana de Pol.lèntia, està a punt de concloure, en la que ja és la cinquena intervenció in situ. A IB3 Ràdio hem visitat Pol.lèntia, a Alcúdia, per conèixer les tasques de l’equip d’arqueòlegs i restauradors.
Parlam d’una campanya restauradora que enguany ens permetrà fer-nos una idea de com era, en el segle II abans de la Nostra Era, el macellum de Pol.lèntia, és a dir el mercat, així com el temple capitolí o les tabernae. La intervenció dels restauradors és “essencial no només per la conservació del jaciment, sinó també per la seva difusió, vaja, perquè el públic pugui entendre les estructures”, ha explicat Antoni Puig, arqueòleg d’aquest equip.
Fixau-vos si és important Pol·lèntia que va ser fundada després de la conquesta de l’illa per part de Quint Cecili Metel l’any 123 aC, suposa l’inici de la vida urbana a Mallorca. El gran desenvolupament urbanístic, que va experimentar entre els segles I i III després de la Nostra Era, va convertir Pol·lèntia en la ciutat més important d’època romana de les Balears.
En aquesta cinquena campanya de restauració, després de 10 anys d’intervencions, ara, el Macellum, ha recuperat part de la seva esplendor, d’un fòrum (la plaça de la ciutat) que suposava la part pública més important de Pol·lèntia. L’àrea ha aportat valuosa informació sobre l’organització urbana, i presenta una cronologia que va des dels moments de fundació de la ciutat al segle I abans de la Nostra Era, fins a l’època tardana relacionada amb una extensa necròpoli. Com a elements, hi destaquen el Temple Capitolí i un ample conjunt de Tabernae (àrea comercial). Bernat Burgaya, arqueòleg restaurador ha recordat que ja “ja portam amb les intervencions in situ, des de l’any 2011. Després s’han succeït les campanyes en els anys 2013, 2015, 2018 i la de’enguany”.
Al llarg d’aquests darrers 10 anys, els investigadors hi han localitzat nombroses restes materials de ceràmica, bronze, ferro i monedes que els ajuden a entendre la vida urbana de Pol.lèntia, des de l’època de la República a Roma, fins als temps medievals, al segle XII. Margalida Munar, restauradora, assegura que les peces “ens arriben prou malmeses, però alhora, esdevenen una font essencial per a la datació cronològica”
Val a dir que totes les restauracions i consolidacions dels jaciments sempre han de seguir “els criteris internacionals de la restauració”, explica la restauradora Maria Antònia Cladera.
I els materials i les tècniques emprades en les intervencions segueixen els de l’antigor, els tradicionals, segons Biel Ferragut.
Des de l’any 2000, el Consorci de la Ciutat Romana de Pollentia -que aporta 20.000 euros a la campanya- és l’encarregat de vetlar per la conservació, protecció i difusió del jaciment. El Ministeri de Cultura en té pressupostats 60.000 per enguany.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu