X

Arquitectes i ecologistes critiquen que el nou pla general permeti nous creixements a la perifèria de Palma

Demanen que s'aprofitin més els espais urbans existents, i que es faciliti la comercialització dels 10.000 pisos buits de la ciutat

15/02/2022

Arquitectes i ecologistes critiquen que el nou pla general permeti nous creixements a la perifèria de Palma

Vista aèrea de Palma.

40

Arquitectes i ecologistes coincideixen en la seva crítica que l’Ajuntament de Palma dibuixi noves àrees de creixement urbanístic a zones rurals i ara mateix no humanitzades, i que el nou Pla General de la ciutat ja contempla. Cort assegura que el 80% dels nous habitatges, que es plantegen al PGOU, ja estan dins de barris urbans i parla de “reciclatge de la ciutat”.

Aquest dimarts el GOB i el Col·legi d’Arquitectes han registrat les seves al·legacions al document que planifica la capital balear per als pròxims anys. Una revisió del pla que arriba més de dues dècades després del que es va aprovar el 1998, i que diferents entitats han intentat millorar aportant diferents propostes durant el termini d’exposició pública, que finalitza avui.

Els arquitectes lamenten que a Son Sardina, Son Ximelis, Can Fontet i Can Pastor es mantenguin com a sectors urbanitzables, i no passin a sòl rústic, com fa el Pla General en el cas de l’entorn de Gènova.

Pel Col·legi d’Arquitectes, urbanitzar aquests espais genera nous impactes ambientals i sobretot, agreujarà la mobilitat urbana pel possible col·lapse en els accessos a la ciutat. De fet, Son Ximelis, Can Fontet i Can Pastor són tres àrees aferrades que s’ubiquen entre Son Roca i son Moix, una zona que ha experimentat un gran creixement residencial.

Les al·legacions del col·legi professional aposten per concentrar els creixements de població a zones ja urbanitzades, i fugir del model expansiu que ja ha provocat les queixes de veïns com els de Son Sardina.

En aquest sentit, reclamen a Cort que augmenti la densitat de població a determinades zones per poder satisfer la demanda d’habitatges petits i fomentar l’accés dels ciutadans que més ho necessiten a una propietat.

L’eixample és un dels barris on es proposa una actuació urgent, facilitant mesures de modernització d’edificis, així com la instal·lació d’ascensors fins a la coberta, amb l’objectiu de fer més atractius els habitatges per a la població.

10.000 pisos buits

En aquest sentit, els arquitectes també assenyalen com a fonamental l’activació de mesures per a facilitar que els propietaris dels 10.075 pisos buits que el PGOU identifica a Palma es puguin posar en circulació a un mercat necessitat d’habitatges assequibles.

Una vintena d’al·legacions per part del GOB

El GOB, per part seva, ha presentat una vintena d’al·legacions al PGOU de ciutat. Els ecologistes consideren que el text permet nous creixements en rústic i la recuperació d’alguns urbanitzables desclassificats. Tampoc no aproven els nous nusos viaris contemplats. Alhora opinen que cal revisar la memòria econòmica de la norma perquè segons l’entitat “incentiva processos especulatius i no reflecteix la realitat de les càrregues i beneficis del procés urbanitzador”.

Amb tot, el GOB aprova el canvi de model de ciutat recollit en el text pel que fa a l’accés a l’habitatge, la mobilitat urbana o la creació de parcs verds, entre d’altres, “però malauradament alguns dels plantejaments que desenvolupa el Pla disten a la pràctica del plantejament teòric i la retòrica expressats en el text. És aquesta coherència o la manca d’ella el que volem posar en relleu amb aquestes al·legacions”.

15/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT