X

Arranca la campanya per instal·lar capses niu d’ocells que ajuden a combatre les plagues

Per primer cop, els 9 parcs naturals de les Illes tenen un pla de sanitat forestal per millorar l'efectivitat de la mesura

03/01/2025

Arranca la campanya per instal·lar capses niu d’ocells que ajuden a combatre les plagues

45

Arranca la campanya per col·locar capses niu i afavorir els ocells depredadors de plagues com la processionària. Enguany, per primer cop, 9 parcs naturals tenen un pla de sanitat forestal per millorar-ne l’efectivitat, explica el cap de servei de Sanitat Forestal, Luís Núñez “hem vist quines espècies hi ha a cada zona i així podem posar les capses que els van millor per criar”.

I és que la mida del forat de la capsa determina l’ocell que hi habitarà. Dels 370 presents a les Balears, només una desena s’adapten bé a les capses niu i devoren insectes. Falzies, estornells, teuladers, xorics, i passaforadins, però sobretot, ataquen l’eruga el puput i el ferrerico, explica la biòloga i divulgadora, Cristina Fiol. A més, aclareix, el ferrerico és, dels dos, l’au que millor s’adapta a les capses.

Il·lustració de Xavier Canyelles

També les ratapinyades tenen un paper rellevant en la lluita contra aquesta i altres plagues. Aquests mamífers voladors mengen papallons i Medi Natural instal·la capses refugi a llocs estratègics per frenar l’expansió de les plagues.

Medi Natural ha recollit tota aquesta tasca de la coneguda com a fauna auxiliar en una guia ‘Fauna auxiliar per al control de plagues forestals. Aus i quiròpters’ finançada amb doblers de l’Impost de Turisme Sostenible. Amb il·lustracions de Xavier Canyelles i texts de Cristina Fiol i David Garcia.

03/01/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT