Un home apunyala i mata una dona mentre conduïen, davant la seva filla, a Palma
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
L'exposició s'inaugurarà dilluns a la Misericòrdia i comptarà amb obra gràfica de la col·lecció privada de la família de l'artista i del Museu de Lluc
Extracte del cartell de l'exposició 'Collidores d'oliva' de Josep Coll Bardolet que s'exposa a la fundació que du el seu nom a Valldemossa
41La darrera obra de Josep Coll Bardolet va ser un paisatge d’un camp valldemossí amb dones que collien olives. Setze anys després de la mort del pintor català, instal·lat a Valldemossa, arriba una exposició que, per primer cop, mostra unes pintures inèdites per al gran públic, que s’allunyen de la pinzellada colorista i s’apropen al realisme.
Retraten l’alegria de viure i alhora la duresa del treball de les pageses. La baula més feble de la transformació de la serra de Tramuntana. “Collidores d’oliva. De la serra de Tramuntana als pinzells de Coll Bardolet”, s’obrirà al públic dilluns a la Misericòrdia de Palma.
Una exposició que, a més, trenca amb el tòpic que l’artista només pintava el ball de les pageses. La mostra també vol ser un homenatge a les dones treballadores de foravila. Per la qual cosa, hi trobarem cançons del Cançoner popular de Mallorca i altres arxius d’un món esvaït que, fins ara, hem pogut conèixer mitjançant testimonis orals, fotografies i altres documents.
“Des del primer moment, quan va arribar a Mallorca als anys 40, es va interessar per la dona rural i treballadora que trobam en quadres de collidores de taronges, de garroves i, sobretot, pel que veia al seu voltant, les d’olives”, explica Jaume Adrover, comissari i director de la Fundació.
El darrer quadre
Coll Bardolet va saber captar com cap altre l’essència d’aquestes dones i del seu mitjà de viure: els olivars. De manera conscient o no, va acabar convertint-les en un símbol dins la seva obra. Bona prova d’això n’és el seu darrer quadre de final del 2006, que deixà inacabat enmig del seu estudi de Valldemossa. Ara el podem veure per primera vegada a una exposició.
“Les oliveres pellucant baix una olivera sense fulles és com un símbol del pas del temps”, interpreta Adrover d’una imatge que convida a la reflexió, que pot voler captar la vida que se’n va o, senzillament, les dones fent feina.
No només s’exhibiran les pintures que pertanyen al fons de la Fundació cultural Coll Bardolet, sinó també mostres d’obra gràfica, en paper, “que sorprendran molt la gent” de col·leccions privades com ara la del Museu de Lluc i de la família mateixa del pintor.
Cartell de l’exposició
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista
Els populars neguen una negociació amb Vox en matèria lingüística per poder aprovar els pressupostos de 2025