X

Fondeja a la badia de Palma el portaavions Queen Elizabeth, el vaixell més gran construït mai per l’armada britànica

Es tracta del portaavions HMS Queens Elizabeth amb 70 metres d'altura i 280 metres de llarg

25/11/2021

Fondeja a la badia de Palma el portaavions Queen Elizabeth, el vaixell més gran construït mai per l’armada britànica

22
El vaixell almirall de l’Armada britànica, el portaavions Queen Elizabeth, ja es troba amarrat a la Badia de Palma. Ha arribat a l’illa aquest dijous en l’etapa final d’una missió que ha durat set mesos i en la qual, juntament amb els altres vuit vaixells que componen el seu grup de combat, ha treballat al voltant de 40 països, entre ells Espanya, demostrant el compromís del Regne Unit amb la seguretat internacional.
El Queen Elizabeth es un dels dos vaixells de guerra més grans construïts per la Royal Navy amb 70 metres d’altura i 280 metres de llargària. Un vaixell imponent que es podrà veure des de nombrosos llocs de la capital balear. En els pròxims dies, a més de Palma, el portaavions efectuarà una altra parada espanyola en la base naval de Rota, situat a la provincia de Cadis. A aquesta, s’hi hauran de sumar dues parades del destructor HMS Diamond a Alacant i València, una parada del destructor HMS Defensar a Barcelona i una altra del vaixell cisterna RFA Tidesurge a València.
L’embaixador britànic, Hugh Elliot, ha expressat que “estic molt content de tenir al Grup de Combat de l’Armada britànica de tornada en els ports espanyols, després de la seva visita del passat mes de juny. Espanya ha estat la primera i l’última parada en aquest històric primer desplegament del nou grup de portavions del Regne Unit”. Per part seva, l’oficial al comandament de tot el grup de combat, Steve Moorhouse, ha manifestat que “estem encantats que el HMS Queen Elizabeth i diversos vaixells del grup de combat visitin Espanya en el nostre retorn a casa, després d’un desplegament de set mesos i mig”.
El grup de combat del portaavions (CSG, per les seves sigles en anglès) inclou alguns dels navilis més avançats tecnològicament en la història naval britànica. L’objectiu del seu primer desplegament ha estat mostrar el compromís del Regne Unit amb un ordre internacional obert i segur, així com la seva fiabilitat com a actor internacional que es pren de debò la seva responsabilitat en la defensa i seguretat a nivell mundial.
“La zona euro-atlàntica i l’OTAN sempre seran la pedra angular de la nostra defensa. Hem passat el 40 per cent del nostre desplegament en aquesta regió i hem interactuat amb 11 aliats en l’OTAN, entre ells Espanya. Aquestes activitats conjuntes ens permeten dur a terme operacions cada vegada més complexes i integrades”, ha agregat Moorhouse.

Operacions amb Espanya

La col·laboració amb Espanya ha quedat evidenciada en diverses fases del desplegament del CSG. A principis de juny, la fragata HMS Kent va visitar Alacant, que va estar integrada temporalment en l’Agrupació Naval Permanent 2 de l’OTAN sota comandament espanyol. Després de partir del port espanyol, va participar amb la fragata espanyola Méndez Núñez, en l’operació de vigilància del Mediterrani Sea Guardian de l’Aliança Atlàntica. Finalment, una altra fragata, l’Álvaro de Bazán, s’integrarà en el grup de combat britànic en el trajecte fins a Rota. A més, caces F35B que operen des del HMS Queen Elizabeth participaran en els pròxims dies en vols d’ensinistrament del Programa Tàctic de Lideratge, de l’escola de pilots de l’OTAN, que té la seva seu a Albacete.

“Es el primer desplegament de molts que veurem, per la qual cosa els espanyols tindran més ocasions de veure a aquest impressionant portaavions i els vaixells que li acompanyen”, ha afirmat l’ambaixador britànic.

Enguany ha estat especialment actiu en la col·laboració entre les dues armades. La HMS Trent, la missió de la qual és reforçar la seguretat en el sud d’Europa i patrulla el Mediterrani, la mar Negra, el nord i l’oest d’Àfrica, es va unir a les maniobres Sigui Breeze per a desenvolupar les capacitats de l’armada ucraïnesa juntament amb unitats de l’Aliança Atlàntica, incloent l’Agrupació Naval de Mesures Contraminas 2 que liderava el Vaixell d’Acció Marítima Raig de l’Armada espanyola. Aquest patruller britànic va visitar Cartagena al juliol i va mantenir diverses reunions d’informació i coordinació amb les autoritats espanyoles. En l’actualitat es troba en l’oest d’Àfrica.

La fragata espanyola Cristòfor Colom va ser el vaixell almirall de les maniobres Formidable Shield que van tenir lloc prop d’Escòcia al maig, mentre que una altra fragata espanyola, l’Almirall Joan de Borbó, també ha participat en els recents exercicis Dynamic Mariner/Joint Warrior i després va visitar el port anglès de Portsmouth.

A més, enguany la fragata Canàries compleix 25 anys acollint mariners britànics que passen un període d’uns dos anys a bord d’aquest vaixell, que té la seva base a Rota. “Totes aquestes activitats conjuntes demostren la relació especial entre les nostres Armades. Som dos aliats forts en l’OTAN que treballem molt bé junts”, ha conclòs l’ambaixador.

25/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT