meteorologia

Arriba una borrasca sense nom però amb més efectes a les Balears que Hugo

El vent superarà els 100 km/ en àrees de muntanya i exposades del litoral aquest dissabte

/CATI CLADERA


Aquest divendres a l’Atlàntic nord, una petita àrea de baixes pressions s’aprofundirà ràpidament per un procés anomenat ciclogènesi explosiva (caiguda de la pressió atmosfèrica igual o superior a 18-20hPa per a la nostra latitud). El resultat serà una borrasca molt profunda: «Hugo», que divendres capvespre rondarà el nord de Galícia i, posteriorment el Golf de Biscaia.

Temporal de vent a la Península, algunes pluges a Balears

Les borrasques d’aquestes característiques solen ser molt actives i Hugo no serà una excepció. S’espera un temporal de vent i pluja general al nord i l’oest de la Península Ibèrica i, en especial, l’àrea cantàbrica. La Mediterrània en general queda al marge dels seus efectes. A Balears gaudim d’una jornada de sol i temperatura suau.

Però el capvespre arribaran més niguls. Són el preludi d’un canvi important previst pel cap de setmana. Aquests niguls són la part avançada d’un front fred associat a Hugo. La nit de divendres a dissabte i dissabte matí, el front recorrerà les Balears amb plogudes entre febles i moderades. I fins aquí les conseqüències d’Hugo a Balears.

Hugo es debilita però neix una borrasca mediterrània

Hugo perdrà la força tan ràpidament com la va guanyar i, molt probablement, dissabte vespre serà ja història. Millorarà la situació a la Península però en canvi a les Balears començarà un temporal de vent, pluja i mala mar que durarà fins diumenge horabaixa.

Passat el front, entre la costa catalana i el nord de les Balears, es formarà un petit centre de baixes pressions. S’aprofundirà ràpidament i, encara que no ho faci de manera explosiva com el seu germà Hugo, es convertirà en una borrasca mediterrània intensa i activa, responsable del temporal.

Una borrasca sense nom però amb més efectes a Balears que Hugo

Segons la normativa establerta, les borrasques mediterrànies no s’anomenen. I seria un error anomenar-la Hugo, el seu germà Atlàntic, que aleshores gairebé haurà desaparegut i amb qui la nova borrasca ja no tendrà res a veure.

Ara bé, una borrasca sense nom no és una borrasca menor. En aquest cas, al contrari. A les Balears en parlarem més que d’Hugo i de ben segur que notarem molt més els seus efectes.

Dissabte, i amb una pressió inferior als 990 hPa, el seu centre circularà des de la costa catalana cap a Balears. Passarà per sobre nostre per situar-se, diumenge matí, a la costa algeriana

Tant pel recorregut de la borrasca com per les seves característiques, la previsió apunta a un temps molt complicat. Pot ploure de manera intensa el capvespre de dissabte i fins diumenge migdia. En especial a la serra de Tramuntana on, a més, la precipitació pot ser persistent. En general s’espera que plogui arreu de les Illes en major o menor mesura.

El vent serà el factor més destacat. Superarà els 100 km/ en àrees de muntanya i exposades del litoral. Dissabte serà de mestral a Eivissa, Formentera i Mallorca, i variable a Menorca. Diumenge serà de gregal a Mallorca i Menorca, de tramuntana a Eivissa i Formentera. El temporal de mar serà notable a les Pitiüses i l’oest de Mallorca amb ones de 4 a 5 metres.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Una mànega marina travessa la costa nord de Mallorca

Imatges enregistrades des del llaüt 'Nou Capdepera', de la família Llitrà, de la confraria de pescadors d'Alcúdia

Matí i migdia de ruixats i tempestes

Seran irregulars i començaran al ponent de l'arxipèlag

La primera foto de niguls noctilucents captada a Mallorca

Es pogueren apreciar per sobre la Serra de Tramuntana, entorn de les 22:15 del vespre. Són els niguls més alts que existeixen a la Terra. Són blaus i visibles a sol...

Temperatura moderada i cel més net per començar l’estiu

La pols en suspensió s'ha retirat cap a l'est i tornam a tenir el color blau al cel.