espanya

Augmentar l’ambició climàtica al 2020 i complir l’Acord de París, els pactes de la cimera de Madrid

L'acord, titulat "Xile-Madrid, temps d'actuar", s'ha aconseguit gairebé dos dies després de la jornada prevista per a la clausura

EFE/Juan Carlos Hidalgo


La cimera del clima ha aconseguit avui tancar un document per augmentar l’ambició climàtica al 2020 i complir l’Acord de París que compromet als països a evitar que la temperatura mitjana del planeta pugi aquest segle per damunt dels 1,5 graus.

L’acord, titulat “Xile-Madrid, temps d’actuar”, s’ha aconseguit gairebé l’endemà passat de la jornada prevista per a la clausura de la Conferència (COP25) i després d’unes maratonianes negociacions que s’han prolongat durant tota la matinada.

El document ha estat aprovat per la presidenta de la COP25, la xilena Carolina Schmidt, després d’un tibant debat amb el Brasil que no acceptava inicialment dos paràgrafs inclosos a l’acord sobre oceans i ús de terres.

L’acord final de la COP25 estableix que els països hauran de presentar el 2020 uns compromisos més ambiciosos de reducció d’emissions (les anomenades Contribucions Nacionals Determinades) per fer front a l’emergència climàtica.

Segons l’acord, el coneixement científic serà “l’eix principal” que ha d’orientar les decisions climàtiques dels països per augmentar la seva ambició, que ha d’actualitzar-se permanentment d’acord amb els avanços de la ciència. El text recull “l’imperatiu” que la transició cap a un món sense emissions sigui justa i impulsi la creació d’ocupació decent.

L’acord reconeix a més l’acció climàtica dels actors no governamentals, als qui convida a incrementar i generalitzar estratègies compatibles amb el clima.

Les discussions a Madrid han mostrat també que són les persones i les seves preocupacions les que han d’estar al centre de la resposta climàtica.


La Cimera del Clima Madrid és la més llarga dels darrers 25 anys
El Consell de Mallorca subvencionarà les accions contra el canvi climàtic de 33 municipis

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Primera víctima mortal a Lleó a causa de la tempesta

L'avís vermell per neu i vent continua a la Comunitat Valenciana

Casado acusa Sánchez de fer servir el control parental de Múrcia per tapar el nomenament de Dolores Delgado

El Partit Popular insisteix en la llibertat dels pares per triar l'educació dels seus fills

Concentracions a València contra la llei plurilingüe

Consideren que discrimina les famílies que volen optar per l'ensenyament en castellà com a llengua vehicular