X

La Fundació ANAR detecta un augment dels casos de violència cap a menors durant el confinament

Gairebé la meitat dels casos reportats són per violència física o psicològica

17/05/2020

La Fundació ANAR detecta un augment dels casos de violència cap a menors durant el confinament

11

Durant el confinament han augmentat els casos de violència cap a menors a les llars de l’Estat. Segons la Fundació d’Ajuda a Infants i Adolescents en Risc (Fundació ANAR), gairebé la meitat dels casos reportats són per violència, sigui física o psicològica, i més del 3% dels casos són per abusos sexuals. Davant això, els experts insisteixen que la pandèmia no pot posar en perill els drets de la infància.

Casa nostra hauria de ser el lloc més segur per als infants, però no sempre és així: la Fundació ANAR ha detectat un augment del 45% dels casos de desprotecció dels menors a les llars de tot l’Estat durant el confinament. El director de Programes de la Fundació ANAR, Benjamín Ballesteros, detalla que un de cada dos casos atesos durant aquest confinament estan relacionats amb algun tipus de violència exercida dins l’entorn dels menors. “Els principals motius són la violència física, els maltractaments psicològics o les situacions de negligència i d’abandonament d’infants que no reben les cures adequades per part del seu entorn”, explica.

La Fundació ANAR assegura que els casos d’abús sexual a menors no han disminuït durant la quarantena i alerten sobre la sensació d’impunitat dels agressors sota el confinament. “Els agressors pensen que, en poder controlar les seves víctimes a les seves llars, els abusos no trascendiran”, detalla Ballesteros. Precissament, la Fundació ANAR ha ampliat els horaris d’atenció a través del seu xat, que no deixa rastre i permet alçar la veu des del silenci.

A les Balears, a través del xat de la infància de la Fundació ANAR, s’han reportat 69 telefonades des de l’inici del confinament. A més, el telèfon 112 ha rebut un total de 55 cridades per situacions de maltractament a menors: en una quinzena d’elles, es tracta de trucades fetes per menors en situació de maltractament o amb manca de suport emocional als seus entorns. La resta de trucades, prop d’una quarentena, les han fetes adults en tenir constància de situacions de maltractament a menors o amb problemes de comportament.

El director de l’Oficina Balear d’Infància i Adolescència, Serafín Carballo, assenyala que no s’ha d’abaixar la guàrdia. “Allà on hi ha adults sense habilitats per gestionar la convivència o els conflictes amb els menors, poden recòrrer a la violència o a solucions danyines pels menors”, explica. En la mateixa línia, Carballo alerta del desgast emocional que implica per als menors el confinament que han viscut. Un desgast que pot expressar-se en forma d’ansietat, depressió, dificultat per autoregular comportaments o comportaments impulsius.

Els experts consultats apunten que aquesta pandèmia no pot traduir-se en una desprotecció dels drets de la infància.

17/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT