Fill en problemes, hackeig del compte de WhatsApp, o fer-se passar per Hisenda o la DGT, són alguns dels mètodes utilitzats per intentar l'estafa
Imatge d'una pantalla amb la paraula 'Hack'. \ FOTO: Jens Büttner - dpa-Zentralbild - ZB
31La Policia Nacional a Palma adverteix d’un augment de denúncies per estafes digitals mitjançant els diferents modus operandi del “fill en dificultats”, “hackeig del compte de WhatsApp”, “DGT”, “Hisenda”, entre d’altres.
El Grup de Delictes Tecnològics de la Policia Nacional adverteix dels delictes en els quals es rep un SMS des d’un telèfon desconegut o conegut, depenent de la modalitat d’estafa. També es pot rebre el missatge directament des de WhatsApp.
Estafa del fill en problemes
La conversa per WhatsApp o SMS, diu que ha extraviat el seu telèfon i que des del número que està escrivint no li funciona ni l’àudio ni el vídeo. Conta que li ha sorgit un problema molt greu amb el seu telèfon i demana que se li faci una transferència immediata, ja que ell mateix no pot fer-la. Dona un número de compte bancari aliè. Quan li ha fet la transferència, continua demanant més i més fins que la víctima comença a sospitar que no és el seu fill.
Els comptes de destí dels doblers, estan a nom de “mules”, persones insolvents que ofereixen les seves dades per a l’obertura de comptes en bancs en línia a canvi d’una petita compensació econòmica per part del ciberdelinqüent.
Hackeig de compte de WhatsApp
Comença quan el ciberdelinqüent pren el control d’un compte de WhatsApp utilitzant enginyeria social i enganya algú perquè li faciliti el codi d’activació del seu compte d’aquesta aplicació per tenir el control des del telèfon del ciberdelinqüent.
A partir d’aquí, el ciberdelinqüent tracta d’apoderar-se del control de més comptes de WhatsApp dels contactes del primer hackejat. Ho fa enviant enllaços i reclams de votació en què li sol·liciten el seu telèfon i un codi que la víctima rebrà per SMS. Mitjançant aquest engany, l’usuari perd el control del seu compte de WhatsApp a mans del ciberdelinqüent, que en pren el control.
Un exemple d’enllaç seria aquest: “Hola. Em faries un favor? Podries votar per la meva cosina en aquest concurs, és molt important per a ella. Només et prendrà un segon. Mil gràcies! i l’enllaç corresponent.”
Aquest hackeig es poden donar en cadena a molts contactes dels comptes usurpats, i és llavors quan simultàniament se sol·licita doblers, al·legant motius d’urgència, per transferències o Bizum de manera massiva a tots els contactes.
Altres modalitats com DGT o Hisenda
Altres modalitats són quan envien un missatge dient que la víctima té una multa pendent i per a accedir-hi ha d’obrir un enllaç per després pagar-la. O si Hisenda envia un embargament i, si no es paga prest, s’augmentarà el deute. Una altra via pot ser pagar l’esborrany de la declaració.
Recomanacions de la Policia
– No pagar mai res, fins a aconseguir parlar amb fill telefonant-li al número de sempre per verificar l’avaria o la situació sempre amb ell.
– Una dada molt significativa per saber que no és el teu fill, és la manera d’escriure. En moltes ocasions, els presumptes autors d’aquesta estafa no parlen espanyol i usen un traductor i es nota a l’hora de llegir el missatge.
– No s’ha de compartir mai el codi de verificació de sis dígits que WhatsApp envia per SMS al teu número, ja que aquest permet l’accés al compte en qualsevol dispositiu.
– En definitiva, abans de fer un pagament, sempre cal verificar que realment sigui el pagament segur i on convingui, i sobretot utilitzar el sentit comú i, en cas de dubte, contactar amb la Policia.
El succés, segons la informació del SAMU, ha tengut lloc aquest dilluns matí
Segons fonts de la Guàrdia Civil, el succés ha ocorregut a les 17.45 hores en un establiment de menjar tradicional molt conegut
Es tracta d'un britànic de 40 anys