A partir de l'1 de febrer la vacunació serà obligatòria per a tothom
12Àustria confina tota la població a partir de dilluns, tot i que des d’aquesta setmana ja s’aplica a tot el país un confinament per a les persones no vacunades. És el primer país que pren aquesta decisió després de la darrera onada. És més, a partir de l’1 de febrer la vacunació serà obligatòria per a tothom, ja que només el 65% de la població té la pauta completa, una de les xifres més baixes de l’Europa Occidental.
En el cas d’Alemanya la incidència ha registrat un altre pic durant dotze dies consecutius, amb 340,7 nous contagis per cada 100.000 habitants, fet que ha obligat l’executiu a replantejar el marc legal i a preparar-se per augmentar la pressió sobre els no vacunats. La cambra alta del Parlament alemany ha donat llum verda a la nova regulació contra la pandèmia elaborada per la futura coalició de govern que aspira a liderar el socialdemòcrata Olaf Scholz amb verds i liberals.
La llei contempla mesures com l’obligació de presentar el certificat covid o un test negatiu a l’entorn laboral i al transport públic, així com la recomanació expressa de practicar el teletreball, on sigui possible.
Entre altres de les mesures aprovades hi ha la de fixar restriccions segons la taxa d’hospitalització. Allà on aquesta superi els 3 hospitalitzats per cada 100.000 habitants en set dies, només podran accedir a bars, restaurants i altres espais públics tancats les persones vacunades.
Actualment tots els estats federats superen el llindar dels 3 hospitalitzats, excepte Hamburg, la Baixa Saxònia, Schleswig-Holstein i el Sarre; Baviera, que supera el de 6, i Saxònia-Anhalt i Turíngia, que superen el de 9.
A Portugal, les autoritats sanitàries varen anunciar aquest dijous que reforçaran la immunització de les persones que ja varen passar el coronavirus i a qui només se’ls va inocular una dosi única de Janssen. Tots els reforços es faran amb vacunes de Pfizer o de Moderna, independentment de la vacuna inoculada la primera vegada. El país està reforçant també la immunització dels majors de 65 anys, els professionals sanitaris i del sector social i els bombers.
El 86% de la població al Portugal ja té la pauta completa i és un dels països europeus amb majors taxes d’immunització. Així i tot, en l’últim mes va registrar un increment dels contagis i la incidència, per la qual cosa el Govern convoca aquest divendres als experts per analitzar la situació epidemiològica i decidir possibles mesures.
La cinquena onada ha arribat a França, però amb menys virulència que a altres països del centre i de l’est d’Europa. El nombre de casos pràcticament s’ha duplicat en l’última setmana i en els últims dies ronden els 20.000, amb una taxa d’incidència superior a 119 per cada 100.000 habitants.
L’obligació de tenir el certificat covid a França per a activitats socials, com anar al cinema, a un espectacle, a un estadi i fins i tot per anar a un bar o a un restaurant és una mesura que va prendre l’executiu d’Emmanuel Macro el juliol passat. Malgrat les protestes que va generar amb desenes de milers de persones cada dissabte manifestant-se en contra, el fet és que ha incrementat de forma molt significativa la taxa de vacunació, que ara és una de les més altes d’Europa només per davall de països del sud com Portugal o Espanya. Actualment un 76,6% de la població francesa té la pauta completa.
França també està a l’espera de saber si la tercera dosi és pertinent per a tothom. Si fos així, s’integraria al certificat covid i aquest només tendria validesa amb la tercera dosi de record. De moment, s’injecten dosis de record a la població major de 65 anys i a les persones amb factors de risc. I a partir de desembre, s’ampliarà la campanya als majors de 50 anys.
A Grècia, el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, va anunciar aquest dijous que els certificats de vacunació de covid caducaran als set mesos de la seva emissió per als majors de 60 anys que no hagin rebut la tercera dosi i va demanar mesures similars per a la Unió Europea. “La ciència ens adverteix que, amb el temps, les defenses del nostre cos decauen. Per tant, la dosi de reforç es torna decisiva”, va recalcar Mitsotakis.
Pel que fa a les mesures, el primer ministre va anunciar que a partir del pròxim dilluns les persones no vacunades o immunitzades ja no podran entrar a cap sala tancada, no només a bars, cafeteries i restaurants com fins ara, sinó tampoc a cinemes, teatres, museus o gimnasos. Quant al món laboral, el cap del Govern grec va assenyalar que es torna a introduir en el sector privat i públic l’horari flexible d’entrada dels treballadors per evitar aglomeracions sobretot en el transport públic.
El líder conservador va anunciar que a les esglésies caldrà presentar com a mínim una prova negativa per a poder entrar. Fins ara s’havia donat el mateix tractament a les esglésies que a les farmàcies i botigues d’alimentació, els únics llocs d’accés totalment lliure.
Rússia va notificar aquest divendres 1.254 defuncions de covid-19, nou màxim diari de morts des del començament de la pandèmia per tercer dia consecutiu. El nombre més gran de decessos es va registrar a Moscou (95), seguida de Sant Petersburg (77) i la regió de Krasnodar (69). Des de l’inici de la pandèmia han mort 261.589 persones a Rússia pel coronavirus, si bé les estadístiques oficials sobre excés de morts en el mateix període gairebé dupliquen aquesta xifra.
Les autoritats russes atribueixen el fort augment de nous contagis i de morts a l’agressivitat de la variant delta, la falta del compliment estricte de les regles sanitàries per part de molts russos i, sobretot, a la baixa taxa de vacunació al país. I és que Rússia, tot i que va ser pionera a l’hora de registrar la seva pròpia vacuna anticovid, només 57.961.578 ciutadans han rebut la pauta completa de vacunació, la qual cosa situa la immunitat col·lectiva en el 49%, una xifra molt per sota del 80% al qual aspiren les autoritats.
A Itàlia existeix la limitació de l’ús de la màscara en espais tancats i l’obligació de mostrar el certificat sanitari o una prova de negativitat o d’haver passat la malaltia a la feina i a espais d’oci tancats. Les regions italianes han demanat al Govern una revisió de les mesures davant l’augment dels casos , i la majoria van proposar que les limitacions afectin només als no vacunats. En les últimes hores s’ha depassat el llindar dels 10.000 nous contagis i s’han registrat 69 víctimes mortals al país, mentre que ja s’ha vacunat el 84,36% de la població major de 12 anys, 45,5 milions de persones.
LA SITUACIÓ A ESPANYA:
El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que a Espanya “estam millor” quant al nombre de contagis, a causa de la cobertura de vacunació i que, tot i que “no es pot garantir res”, espera que la incidència del virus “sigui un procés limitat que torni a davallar i després torni a pujar”. Simón també ha demanat que no es comparin les situacions entre Espanya i altres països de la Unió Europea, com per exemple Alemanya, que notifica els casos positius en PCR i no en antígens, quan la majoria dels països informen dels casos per a totes dues vies.
Sobre les vacunes utilitzades a Espanya, ha assenyalat que “hi ha dades” que donen a entendre que “semblen ser estables al llarg del temps”, fet que “és bo”, tot i que cal esperar a veure què passa en el futur. També ha recalcat que la vacunació a Espanya funciona perquè es maneja “una informació homogènia” i el sistema sanitari públic “dona cobertura a la major part” de la població.
EL CAS DE FLORIDA:
En una línia totalment oposada a la tendència predominant a Europa d’implantar l’obligatorietat de la vacuna contra la Covid, el governador de Florida, el republicà Ron DeSantis, va signar aquest dijous un paquet de lleis que blinda a l’estat enfront de les normes federals que obliguen a vacunar-se contra la covid-19 als treballadors, una mesura que, va assenyalar, cerca “protegir les ocupacions”.”Els vaig dir que protegiríem els seus treballs i avui ho convertim en llei. Ningú hauria de perdre el seu treball a causa d’uns mandats de vacunació”, va declarar DeSantis. DeSantis, que busca la reelecció per a 2022, està enfrontat al president demòcrata, Joe Biden, especialment pel que fa a la gestió de la pandèmia i les vacunes.
Les noves lleis prohibeixen a les empreses privades demanar la vacunació Covid als seus empleats. A més, en el cas que els treballadors vulguin fer-se proves periòdiques, seran les empreses qui hauran de cobrir les despeses de les proves. Als ocupadors que violin aquestes directrius sanitàries se’ls imposaran multes, de 10.000 dòlars per treballador en el cas d’empreses de 99 o menys empleats i de 50.000 dòlars per persona per a les companyies de cent o més treballadors.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu