X

Avís per a pells de porcellana: el sol de maig crema tant com el d’agost

Ha començat el període de màxima insolació de l'any

06/05/2022

Avís per a pells de porcellana: el sol de maig crema tant com el d’agost

Imatge d'arxiu.

Ha començat el període de màxima insolació de l’any. Des d’ahir el Sol llueix més de 14 hores a les Balears, un període que s’allargarà fins dia 7 d’agost.

A mesura que avança la primavera i el Sol guanya força arriben també els primers dies de calor moderada que conviden a passejar o a fer les primeres anades a la platja. Però el sol de maig crema tant com el d’agost. La temperatura i la radiació solar no sempre estan relacionades i encara que ara no faci la calor que sol fer a l’estiu de ple, prendre el sol sense protecció ara pot resultar tan perjudicial com fer-ho en plena canícula. La radiació solar augmenta a mesura que el Sol guanya verticalitat. El dia del solstici d’estiu, dia 21 de juny, s’elevarà 74º a migdia assolint la seva màxima altura possible a la nostra latitud. La primera setmana de maig s’eleva ja 68º, una altura considerable, la mateixa que a la primera setmana d’agost. La nostra pell rebrà la mateixa radiació, però no tendrem la mateixa sensació de calor. El motiu d’aquesta sensació diferent és que pel maig l’atmosfera en general té una dinàmica diferent i la mar encara és freda per la qual cosa s’atenua la temperatura respecte als dies de canícula. Per altra banda, la pell no disposa encara de la melanina protectora que agafarà amb les primeres exposicions que, en conseqüència, han de ser curtes i progressives.

14 hores de sol

El dia del solstici d’estiu és el dia més llarg i el Sol lluirà gairebé 15 hores. De fet, a Menorca s’arriba a superar per poc aquest llindar (però no a la resta de les Balears). Per tant, la claror s’incrementarà en més d’una hora fins aleshores, tot i que ja no al mateix ritme que ho ha fet fins ara. Des de final de febrer la insolació ha crescut a raó de més de dos minuts diaris. A partir del 10 de maig el guany serà inferior als dos minuts i, des del 4 de juny, inferior al minut fins a guanyar només uns segons imperceptibles els dies previs al solstici d’estiu.

Postes i sortides de sol

També arriba l’època de les postes de sol tardanes i les sortides ben matineres. Enguany, des del 19 de maig i fins al 2 d’agost, el Sol es pondrà passades les 21:00 h i sortirà abans de les 06:30 h des del 22 de maig al 9 de juliol.

06/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris