X

Avui comença l’hivern astronòmic i això és tot el que has de saber

És l'estació més curta de l'any amb 88 dies i 23 hores fins al 20 de març de 2022

21/12/2021

Avui comença l’hivern astronòmic i això és tot el que has de saber

41

Aquest dimarts, a les 16:59 hores, comença l’hivern astronòmic. És l’estació més curta de l’any amb 88 dies i 23 hores fins al 20 de març de 2022, a les 16 hores i 33 minuts que començarà la primavera.

El dia del solstici és el més curt de l’any en termes de llum solar. A les Balears la insolació varia entre les 9 hores i 20 minuts de Menorca i les 9 hores i 27 minuts de Formentera, sent aquest dia entorn de 5 hores i 36 minuts més curt que el dia del solstici d’estiu. A més, és també el dia en què el sol llueix més baix.

Enguany dia 21 el sol surt a les 8:08 i es pon a les 17:30, i tot i ser el dia més curt, a partir del passat 9 de desembre anam guanyant alguns segons de sol abans que es faci fosc.

La inclinació de l’eix de rotació de la Terra, que exposa o allunya els hemisferis als raigs de sol és el responsable de les estacions i no pas la proximitat del planeta a l’astre rei. El dia del solstici, a les Balears, el sol s’aixeca a 27º per sobre de l’horitzó a migdia. Aquesta és l’altura que assoleix el dia del solstici d’estiu a les 9 del matí (a migdia arriba a 74º) i el motiu pel qual les ombres projectades pels objectes són també les més llargues de l’any.

Quin temps tendrem aquest hivern de 2021-2022?

El passat divendres 17 de desembre l’Agència Estatal de Meteorologia va fer balanç de la tardor i va dur a terme l’habitual previsió meteorològica pel pròxim trimestre (gener-març). Les projeccions orientatives indiquen que s’esperen temperatures normals per l’època i precipitacions normals o lleugerament superiors respecte del període de referència 1981-2010.

Evidentment, aquestes previsions no es poden agafar al peu de la lletra, ja que els models estacionals només ens permeten tenir una lleugera idea de la dinàmica atmosfèrica, però no poden resoldre fenòmens concrets.

Pròxims esdeveniments astronòmics

Gairebé coincidint amb el solstici d’hivern es produeixen dues pluges d’estels.

– Els Úrsids són una pluja de meteors anual que s’estén des del 17 fins al 26 de desembre, assolint el seu màxim d’activitat entre la nit del 21 i 22 de desembre. El següent episodi són els quadràntids, que es poden observar entre l’1 i 5 de gener amb una punta de major presència entre el 3 i 4. A diferència dels Úrsids, els quadràntids és una de les pluges més prolífiques de l’any, juntament amb els persèids i els gemínids.

– La primera lluna plena de l’hivern serà el 18 de gener de 2022.

21/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT