Més de 3,2 milions d'espanyols disposen ja del certificat covid digital que avui es posa en marxa a la Unió Europea
15Més de 3,2 milions d’espanyols disposen ja del certificat covid digital que aquest dijous entra en vigor a la Unió Europea i que permet als seus usuaris viatjar per tot el continent amb llibertat i sense necessitat de guardar quarantena.
Es tracta d’un codi QR digital que comença a funcionar a tota la Unió el dia en què es produeixen molts desplaçaments per les vacances d’estiu, i que es pot portar en tots els dispositius mòbils (també imprès en paper) per demostrar que el titular del certificat ha rebut la vacuna contra la covid, disposa d’un resultat negatiu en la prova de coronavirus (PCR o antígens) o que s’ha recuperat de la malaltia en els últims sis mesos.
El document, en vigor durant dotze mesos, funciona per les vacunes aprovades per l’Agència Europea de Medicaments (EMA), que per ara ha validat els fàrmacs de Pfizer-BioNTech, Moderna, Astrazeneca i Janssen, però cada país té la llibertat d’incloure en ell, altres no autoritzades com la russa Sputnik V o la xinesa Sinopharm.
A Espanya (que va avançar l’emissió d’aquest passaport al passat 7 de juny) tramiten aquest certificat, les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, encara que aquest últim només en els supòsits d’haver passat la malaltia o estar vacunat, no si es presenten proves PCR o d’antígens.
La comunitat més activa en l’emissió de certificats, segons la informació facilitada pels diferents governs autonòmics, és Catalunya, amb 681.600; seguida d’Andalusia (462.934), Galícia (255.423) i Castella i Lleó (224.354). A la cua se situen Ceuta (4.600), Melilla (5.200) i Astúries (3.426). La Comunitat de Madrid començarà oficialment aquest dijous a expedir els passaports covid amb l’obertura de diversos punts on es podrà gestionar de forma presencial, després d’uns dies atenent sol·licituds de manera telemàtica en prova pilot.
Tot i que el certificat va ser concebut per a usar en els viatges transfronterers a la UE, Brussel·les anima que la seva utilitat sigui més amplia i serveixi també en restaurants, teatres, festivals i concerts, per exemple. A més, la Comissió Europea ha demanat als seus membres que posin en marxa de forma “coherent” el certificat digital, a més que estiguin “vigilants” davant de la variant delta del coronavirus, ja que a finals d’agost pot suposar “el 90% de les infeccions “.
El certificat digital Covid de la Unió Europea demostra que la persona que el du té la pauta completa de vacunació contra la Covid-19. En cas de no estar vacunats, podrem demostrar el resultat negatiu de la prova PCR o bé que ens hem recuperat de la malaltia.
Però, com funciona aquesta eina? El certificat conté un codi QR. Una vegada s’escaneja, les autoritats podran comprovar la situació sanitària del viatger i verificar la signatura digital. Cada centre emissor, és a dir, centres de proves o autoritats sanitàries dels països, tenen la seva pròpia signatura.
Aconseguir el certificat serà senzill. Les autoritats podran expedir-lo a tothom que hagi rebut una vacuna contra la COVID-19. Ho podran fer, per exemple, als centres de vacunació i de proves Covid o bé a través d’un portal de salut electrònica que posin en marxa els països. Se’n pot obtenir en versió digital o versió paper i ambdues tendran el codi QR amb tota la informació essencial. El certificat serà vàlid arreu de la Unió Europea a partir del primer de juliol i s’hi afegeixen Suïssa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu