X

Baixen prop d’un 50% les agressions a professionals sanitaris a les Illes Balears

Prop de la meitat de les agressions es produeixen en els centres d'atenció primària

06/03/2025

Baixen prop d’un 50%25 les agressions a professionals sanitaris a les Illes Balears

Fotografia d'arxiu de l'aplicació AlertCops que permet avisar d'agressions. Foto Europa Press

28

Les agressions a professionals sanitaris a les Illes Balears han baixat prop d’un 50%. En un any han passat de 27, a 15. Per contra, a l’àmbit nacional, aquests episodis han crescut un 10% en un any i, atenció, perquè a la darrera dècada s’han duplicat. Segons l’Observatori Contra les Agressions de l’Organització Mèdica Col·legial, l’any passat se’n varen registrar prop de 850, una cada 10 hores, unes xifres de rècord històric.

El 87% de les agressions són insults, vexacions, amenaces i coaccions, la majoria motivades per discrepàncies amb l’assistència mèdica. També destaca que 6 de cada 10 sanitaris agredits són dones. Davant aquesta situació, el president de l’Organització Mèdica Col·legial, Tomás Cobo, demana respecte i un canvi social: “Vivim en una societat en la qual, clarament, el diàleg s’ha deteriorat, l’insult substitueix l’argument, i el respecte s’ha anat desplaçant cap a la crispació constant.”

Una altra dada que crida l’atenció és que només es denuncien el 40% de les agressions comunicades. Una situació que, tal com explica la secretària general del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears, Rosa Robles, intenten revertir: “El Col·legi està fent feina per donar visibilitat a aquest problema i insistim que la denúncia és la via correcta per acabar amb aquesta xacra”.

El Col·legi de Metges enteném a més, que les agressions als professionals sanitaris són negatives pel sistema de salut, ja que es tradueix en un increment de baixes laborals i disminució de les consultes disponibles. Per tot això, aposten per una acció conjunta. El secretari general de l’organització nacional, José María Rodríguez Vicente, apunta que “s’ha de fer un pla nacional en el qual s’impliquin el ministeri de Sanitat, Interior, Justícia, la fiscalia general i les comunitats autònomes. Tal vegada necessitam una directiva europea que unifiqui criteris legals. Si no anam plegats, no aconseguirem resultats”.

Quasi la meitat de les agressions, el 47%, es produeixen en els centres d’atenció primària i el 83% són a la sanitat pública.

Notícies relacionades >

06/03/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT