X

Les Balears aprovaran dilluns el decret d’emergència en habitatge que pretén generar nous pisos a preu limitat

Ve a ser un pas intermig entre l'habitatge protegit i el del mercat lliure. Els interessats a viure en un d'aquests habitatges de preu limitat podran consultar les ofertes a un web del Govern

29/09/2023

Les Balears aprovaran dilluns el decret d’emergència en habitatge que pretén generar nous pisos a preu limitat

Imatge d'arxiu.

Redacció

Posar més cases en el mercat i més accessibles per a la majoria de la població. Aquest és l’objectiu del nou decret llei d’habitatge que aprovarà previsiblement dilluns que ve, en un Consell de Govern extraordinari. En un primer moment es preveia que aquest divendres s’aprovaria però el portaveu del Govern, Antoni Costa, ha explicat que alguns consellers han proposat qüestions addicionals relatius a les seves competències que se sumaran al redactat final i per això s’aprovarà dilluns.

En la nova norma, l’Executiu crea una nova figura: l’habitatge de preu limitat (HPL), ve a ser un pas intermedi entre l’habitatge protegit i el del mercat lliure. Els interessats a viure en un d’aquests habitatges de preu limitat podran consultar les ofertes a un web del Govern. El decret crea un registre en què propietaris i promotors han d’inscriure els habitatges que volen vendre o llogar.

Es vol desinflamar l’encariment de l’habitatge. És un dels grans problemes de les Illes Balears i, per això, el Govern opta per intervenir via decret llei amb la nova figura de l’habitatge de preu limitat. En el text es regulen les característiques que ha de tenir per poder ser un HPL i la fórmula que s’ha d’aplicar per abaratir el preu de les cases. S’aplicarà una rebaixa del 10% o del 30% en funció de si l’edificació és de nova construcció o no.

Com es detalla aquesta fórmula?

En el cas de les edificacions existents, s’ha de multiplicar per 1,10 el preu de l’habitatge protegit, que és la referència. Hem de recordar que el preu de les HPO depenen de diferents elements com el municipi o l’etiqueta energètica. En el cas de l’obra nova, que són manco construccions, s’ha de multiplicar per 1,3 el que rebaixaria un 30% el preu que ara es troba en el mercat. Amb aquest decret es vol facilitar més sòl als constructors, però se cerquen altres alternatives per facilitar més habitatges al mercat.

Es permetrà el canvi d’ús de local comercial a habitatge. Es podran fer més pisos augmentant l’altura dels edificis. Es permetrà parcel·lar les cases, sempre que cada habitatge tengui un mínim de 60 metres quadrats i s’optarà per habitar antics hotels que estiguin obsolets.

I com podrà accedir a aquests nous habitatges de preu limitat (HPL)?

El Govern crea un registre d’HPL en el qual s’hauran d’inscriure tots els habitatges que surtin per aquesta via al mercat. Els beneficiaris, a diferència dels que opten a un habitatge protegit, no s’hi han de registrar. Pel comprador o llogater ve a ser un catàleg immobiliari. Això sí, si vol un d’aquests habitatges, haurà d’entregar una declaració responsable en què acrediti que compleix els requisits; com per exemple, que l’habitatge serà el seu domicili habitual, que és resident a les Illes o que no té el cent per cent d’un altre habitatge. S’intenta, sobretot, no donar peu a l’especulació.

Notícies relacionades >

29/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris