X

Balears avança aquest diumenge a la “nova normalitat”

Les mesures del pla per a la "nova normalitat" fan al·lusió a l'obertura de locals d'oci nocturn, a l'ús de les mascaretes, als aforaments, a la celebració de festes populars, de vetlles, enterraments o cerimònies nupcials, entre altres

21/06/2020

Balears avança aquest diumenge a la “nova normalitat”

Platja de Palma./ Isaac Buj-Europa Press

Balears avança aquest diumenge a la nova normalitat, “després de molt de compromís i esforç col·lectiu”, tal com ha expressat la presidenta del Govern, Francina Armengol, qui ha anunciat un Pla, que compagina la seguretat sanitària i la recuperació econòmica i social, i que va ser aprovat aquest divendres al Consell de Govern.

Les mesures d’aquest Pla per a la “nova normalitat” fan al·lusió a l’obertura de locals d’oci nocturn, a l’ús de les mascaretes, als aforaments, a la celebració de festes populars, de vetlles, enterraments o cerimònies nupcials, entre altres.

Entre les mesures generals, destaca que la mascareta seguirà, com fins ara, sent d’ús obligatori a la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o obert al públic, quan no sigui possible mantenir la distància interpersonal d’un metre i mig.

La novetat en aquest aspecte és que l’ús de la mascareta serà de caràcter obligatori en els espectacles culturals i esportius que es duguin a terme a l’interior d’espais tancats, així com a l’interior de tots els establiments comercials, per a totes les persones majors de sis anys.

OBERTURA DE LOCALS D’OCI NOCTURN:

Quant a l’obertura de locals d’oci nocturn, aquests podran obrir amb una capacitat màxima inferior a les 300 persones, però només podran mantenir oberta la barra fins a les 22.00 hores i tindran com a hora màxima de tancament les 02.00 hores.

Entre les condicions d’obertura d’aquests espais destaca el fet que hauran de fer-ho sense zones de ball, on es podran col·locar taules perquè els clients estiguin asseguts.

No obstant això, a Magaluf, West End de Sant Antoni, a Eivissa, i en algunes zones de la Platja de Palma s’ha prohibit l’obertura d’aquests establiments. També s’han prohibit les party boats.

AFORAMENTS PERMESOS EN BARS, RESTAURANTS I ZONES COMUNES D’HOTELS:

En relació amb aquestes localitzacions concretes, el Pla del Govern sí que contempla que els locals podran obrir terrasses, amb una capacitat màxima de 100 persones assegudes i l’activitat tant de bars com de restaurants. Qualsevol bar i restaurant podrà obrir, a més, amb un 75% de la seva capacitat màxima interior; les zones comunes dels hotels disposaran, també d’un 75% d’ocupació.

SECTOR COMERCIAL:

Per al sector del comerç, aquest Pla per a la “nova normalitat” dicta que l’ocupació per als locals i establiments comercials serà del 75%. No obstant això, matisa, aquest màxim no serà aplicable en aquells establiments comercials de productes i béns que són de primera necessitat. Així mateix, afegeix que, a les zones comunes dels centres i parcs comercials, la capacitat màxima permesa a la “nova normalitat” serà del 50%.

RECINTES I LOCALS PER A ESDEVENIMENTS PÚBLICS I ACTIVITATS RECREATIVES:

D’altra banda, atesos els recintes i establiments que estan destinats a esdeveniments públics i activitats recreatives, el Pla planteja que puguin desenvolupar la seva activitat amb restriccions. Entre les novetats, es troba que el públic haurà d’estar assegut i l’ocupació serà del 75%. També fixa que es permetran un màxim de 300 persones en els espais tancats i un màxim de 1.000 en els quals estiguin a l’aire lliure.

Quant als cinemes, teatres i auditoris, el percentatge màxim que es permetrà serà del 75%. A més, per a la “nova normalitat” s’hauran d’oferir butaques preassignades.

VETLLES, ENTERRAMENTS I CERIMÒNIES NUPCIALS:

Referent als espais de culte, el Pla detalla que s’haurà d’usar la màscara a l’entrada i a la sortida i estarà prohibit l’ús d’aigua beneïda.

Les vetlles i enterraments podran celebrar-se amb un màxim de 70 persones a l’aire lliure i 30 en espais tancats. Mentre que, les cerimònies nupcials podran tenir lloc amb un 75% d’ocupació, sent el màxim permès 250 personis a l’aire lliure i 150 en espais tancats.

PLATGES I FESTES POPULARS:

Quant a les platges, es considera que la superfície a ocupar per cada usuari serà de quatre metres quadrats i que la distància entre grups, que seran d’un màxim de 25 persones, ha de ser d’un metre i mig.

A més, es permet als ajuntaments establir limitacions d’accés i d’aforament per a respectar distància interpersonal i establir límits de temps de permanència a les platges.

Mentrestant, respecte a la celebració de les festes, revetlles, sopars a l’aire lliure i altres esdeveniments populars, tant sense han estat organitzades de manera privada com a municipal o insular, així com les atraccions de fira, poden reprendre la seva activitat a partir del dia 1 de juliol, sempre ajustant-se a requisits que s’estableixen per a la celebració d’esdeveniments i espectacles culturals, establint que el públic haurà d’estar assegut.

ALTRES MESURES:

Altres mesures del pla de la “nova normalitat” són que l’activitat física a l’aire lliure es podrà desenvolupar en grups de com a màxim 30 persones, garantint el distanciament de com a mínim un metre i mig entre practicants, amb excepció de persones convivents. A més, es permetrà la pràctica esportiva individual d’esport i de les modalitats de parella a les platges de Balears, entre altres decisions de l’Executiu autonòmic.

Amb tot, cal destacar que totes aquestes mesures i altres incloses en el Pla, com que en centres recreatius turístics com a parcs zoològics i aquaris la capacitat màxima és del 50%, són complementàries a les establertes pel Govern de l’Estat en el Reial decret llei 21/2020 i han d’estar en vigor fins que l’Executiu central declari el final de la situació de crisi sanitària.

Aquest Pla es podrà modificar, adaptar i actualitzar per resolució de la consellera de Salut i Consum i les seves mesures seran objecte d’avaluació contínua. Per aquest motiu, es regula un Comitè d’Alerta i de Seguiment de la COVID-19 a Balears (Cascoib), que serà l’òrgan encarregat d’assessorar sobre l’evolució epidemiològica de la COVID-19 en l’arxipèlag i sobre les actuacions a desenvolupar per a protegir la població.


La nova normalitat: límits de capacitat i obligació de dur mascareta a més espais
Full de ruta cap a la nova normalitat de les competicions esportives

21/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT