X

Balears defensa la recomanació de l’ús de mascareta abans que fer-la obligatòria en centres sanitaris

El Ministeri de Sanitat plantejarà a les comunitats a la reunió Interterritorial que es pugui "autojustificar" la baixa per malaltia lleu els tres primers dies

08/01/2024

Balears defensa la recomanació de l’ús de mascareta abans que fer-la obligatòria en centres sanitaris

Imatge d'arxiu.

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha afirmat que proposarà a les comunitats autònomes tornar a usar les mascaretes a centres sanitaris i sociosanitaris i farmàcies, en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) extraordinari que se celebra avui amb la finalitat d'”unificar criteris” per abordar “els pics de virus respiratoris” que s’ha produït en els darrers dies a Espanya. En aquest sentit, des de les Balears, la Conselleria de Salut és més partidària de recomanar l’ús de mascareta en casos puntuals però pendents de les dades epidemiològics per determinar quines mesures adoptar en cas d’haver un fort increment.

En una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, la directora general de Salut Pública, Elena Esteban, justifica que la incidència de contagis a les Illes és de 272 casos per cada 100.000 habitants. Una xifra, segons ha afirmat, molt per davall de la mitjana estatal, que es troba ara en 953 per cada 100.000: “Estem millor que la resta d’Espanya”. Esteban ha assegurat que el repunt de casos es veurà en una o dues setmanes.

Mentrestant, el Ministeri també plantejarà a les comunitats, i que ja s’està estudiant, “l’autojustificació de les baixes de tres dies, per a aquells que tinguin una malaltia lleu”, ha assenyalat en una entrevista en Onda Cero recollida per l’agència Europa Press. Al seu parer, en aquesta situació inicial de malaltia, “no és necessari que anar al metge i, no obstant això, els estem d’alguna manera obligant al fet que vagin per un comunicat. Aquesta és una mesura que ja s’ha pres en molts països”, i que es basa en la declaració responsable durant els tres primers dies.

La ministra considera que la incidència que s’està produint de grip en aquests últims dies “és per a preocupar-se” ja que “estem en uns nivells de grip de major intensitat que els últims anys”. A més, ha afirmat que el problema no és tant les infeccions com el col·lapse sanitari. En aquest sentit ha recordat que la mesura més eficaç per a evitar el virus és la màscara, a més de la ventilació, i, per descomptat, la coordinació. Així ha valorat positivament la iniciativa de les comunitats que ja l’han imposada en centres sanitaris. Així mateix, no s’estudia inicialment implantar la mesura en els centres educatius.

El president del Col·legi de Metges de les Balears, Carles Recasens, veu amb bons ulls que els treballadors puguin autojustificar la baixa per malaltia lleu durant els tres primers dies. Assegura que la mesura descongestionarà els centres sanitaris. Sobre l’ús de la mascareta, Recasens defensa que la mesura que s’aprovi no ha de ser per criteri polític, sinó tècnic. També ha fet una crida a la població perquè es vacuni contra els virus respiratòris.

Notícies relacionades >

08/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT